Jegyzet

2022.01.10. 07:20

Adni

Gyakran nem kell sok. Elég felismerni annak az igazságát, adni tényleg jobb mint kapni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

 

Erre az alapötletre épült Nyíregyháza adománykávézója. Bárki betérhet, elkészítheti a teáját, kávéját, majd ha akar, odajárulhat a becsületkasszához és annyit fizet, amennyit a kedve tartja.

Először a nyugati határszélen, egészen pontosan Kőszegen láttam ehhez hasonlót a nyolcvanas évek második felében. A kisváros járdáin sétálva sorra találkoztam a kapuk elé kitett kis asztalokkal, rajtuk kosárkákban zöldségek, gyümölcsök. Mindegyik asztal szélén befőttes üveg tetején a malacperselyhez hasonló nyílás. Bármit elvehettél, aztán annyi pénzt potyogtathattál a becsületkasszába, amennyit gondoltál. Borsodi születésűként sajnáltam ezeket a jószándékú ismeretleneket, hiszen mifelénk két perc alatt az asztalt is elvitték volna. Kőszegen azonban működött, a két almáért tíz forintot csörrentettem az üvegbe.

Gyakran eszembe jut ez a történet, ami a bizalomról szól, arról, ha ezt ismeretlenül megkapod, nagy valószínűséggel nem élsz vissza vele. Gyerekként és felnőttként is az elfogadásra, az odafigyelésre tanít és ez jó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!