szon-sportoldal

2011.06.04. 08:18

Michelisz hazai pályán a nagyágyúk ellen

<p>Első alkalommal vizitál hazánkban a túraautó-vb mezőnye</p>

Történelem íródik ezen a hétvégén a Hungaroringen, ahol első ízben lép színre az FIA túraautó-világbajnoksága (WTCC). Az ingyenesen látogatható eseményen egy magyar pilótáért, a győzelemre, de legalábbis dobogós helyezésre mindenképpen esélyes Michelisz Norbertért is szoríthatnak a drukkerek.

 

Ami Marrakeshnek keserűség, az számunkra öröm: a marokkóiak kénytelenek voltak lemondani idei versenyüket, s annak pótlására a WTCC szervezői a Hungaroringet találták a legalkalmasabbnak. Ennek köszönhetően igazi sztárparádé lesz a mogyoródi katlanban: a technikás aszfaltcsíkon a világbajnok Chevrolet rettegett, a tabella első három helyét birtokló trióját, Rob Huffot, a két vb-címet jegyző Yvan Mullert, valamint a rutinos Alain Menut olyan ászok próbálják megfékezni, mint például a Seattal induló két korábbi F1-es pilóta, a 2009-ben a bajnoki címet szerző Gabriele Tarquini vagy épp Tiago Monteiro.

"Az új pályákon általában jók vagyunk"

 

- Nagyon boldog vagyok, hogy egy új helyszínre látogatunk, s ez optimizmussal tölt el, mert az új pályákon általában jók vagyunk” – nyilatkozta az idén már négy futamot nyerő, a bajnoki tabellát 120 egységgel vezető Huff.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a szombati időmérőn, valamint a vasárnapi két, egyenként 12 körös futamon a Zengő Dension Team BMW 320 TC-jével induló Michelisznek lesz a legnagyobb szurkolótábora. A vb-n tavaly óta állandó résztvevőnek számító, a makaói évadzárón megszerzett győzelmével a hazai autósport eddigi legfényesebb nemzetközi sikerét jegyző 26 éves pilóta remélhetőleg élni tud a hazai pálya rejtelmeinek ismeretével.

 

- Szeretném a legtöbbet kihozni magamból, de tudom, hogy a Chevrolet egy külön világban autózik és három kiváló pilótájuk van. Ha az első ötben tudunk szerepelni, az már jó eredmény lenne, de titkos vágyam, hogy az egyik futamon fel tudjak állni a dobogóra. Abban reménykedek, hogy a tapasztalat és a hazai szurkolók is nagyon nagy pluszt jelentenek majd – mondta a pilóta, aki a tavalyi, elsőkerék-hajtású Seat után egyelőre ismerkedik a hátsókerekes BMW-vel, de legutóbb Monzában már így is sikerült a 4. helyen végeznie.

Noha „az ország Norbija” szerénykedik, tavalyi mérnöke, Arnau Niubó Bosch – aki idén már a Forma-1-es Hispania egyik főmérnöke – lapunk érdeklődésére a Spanyol Nagydíjon megerősítette, hogy honfitársunk a jövő egyik nagy vb-esélyese: - Norbertnek megvan minden adottsága ahhoz, hogy világbajnok legyen, efelől senkinek nem lehet kétsége. Szédületes tehetség, aki tényleg eljuthat a legmagasabb szintre a WTCC-ben – fogalmazott.

 Michelisz a pénteki nyitónapon tartott félórás tesztet az 5. helyen zárta: a legjobb időt Menu repesztette a Chevrolet-val, maga mögé utasítva Huffot és Mullert, míg a 4. pozícióba a C30-as Volvóval versenyző Robert Dahlgren iratkozott fel.

- Mészáros Sándor -

 

Menetrend:

 

Szombat:

 

9:00 – 9:30      Szabadedzés

11:30-12:00     Szabadedzés

15.00-15:20    Időmérő edzés (Q1)

15:25-15:35     Időmérő edzés (Q2)

 

Vasárnap

 

9:00-9:15         Bemelegítő edzés

12:20-12:45     1. verseny (12 kör, repülőrajttal)

13:35-14:00     2. verseny (12 kör, álló rajttal)

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!