szúnyoginvázió

2020.07.15. 15:35

Bosszantó és viszkető vörös göbök

Gyulladáscsökkentő és hűsítő krémek legyenek nyáron az utazótáskában!

A gyerekeknek nem kell lemondaniuk a zöldövezeti programokról

Fotó: MW

Soha ennyi szúnyoggal nem kellett megküzdeni, mint ebben az évben. Az invázió oka, hogy az idén a levegőből már nem, csak a földről lehet irtani a vérszívó rovarokat. Az uniós szabálynak megfelelve a héten megyénk 128 településen kezd hozzá a katasztrófavédelem a gyérítéshez.

A gyerekek sebessé vakarják

Ám addig is, a különféle szúnyogriasztó készítmények, kenőcsök használata mellett is nagyon sokunk bőrén domborodnak ki csípésnyomok, allergiás foltok és sebek. Vannak ugyanis olyan csípések, amelyek hetekig fájnak, becsomósodnak, nem múlnak el könnyen, és az sem ritka, hogy a végén az orvostól kérünk segítséget.

A csípésekre a legjobb megoldás a külön erre a célra készített szerek, kenőcsök használata, amelyek hűsítenek, csökkentik a viszketést és a csípés helyén kialakult túlzott reakciót.

– Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha a duzzanat eléri a 10 centiméteres átmérőt, fájdalmassá válik a helye vagy rossz közérzet, láz, fejfájás alakul ki a marás után. A szervezetünk reakcióján múlik, hogy a szúnyogcsípés mennyire „dagad fel” – mondta el dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász.

– Van, aki sehogy nem reagál rá, másoknál nemcsak kellemetlen, hanem súlyosabb bőrtünetekkel járhatnak a rovarcsípések, de egy szúnyogcsípés olyan allergiás rohamot (anafilaxiás sokk) nem válthat ki, mint amilyet a darázs- vagy méhcsípés idézhet elő. Szúnyogcsípésnél a szervezetünk azonnal felismeri a bőrünkbe juttatott idegen anyagot, a rovar nyálában lévő véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó fehérjéket.

A bőrpírt a szervezetünk válaszreakciói okozzák, nem pedig maga a csípés.

– A felnőttek vannak olyan fegyelmezettek, hogy nem piszkálják a csípéseket, viszont a gyerekek hajlamosabbak kivakarni csípéseiket, amivel további sérüléseket okozhatnak a bőrben, másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Ezeket a sebeket már nem elég viszketést csillapító szerekkel, rázófolyadékokkal ápolni, hanem sebként kell ellátni. Jó esetben néhány nap alatt begyógyulnak, maradványfoltok nélkül – tette hozzá a bőrgyógyász.

Európában az elmúlt két évtizedben több olyan szúnyogfaj jelent meg, melyek korábban nem fordultak elő az európai földrészen, de ezek a fajok nem fognak olyan megbetegedéseket (trópusi betegségeket) terjeszteni, amelyek egyébként hazánkban nincsenek jelen

– mondta el megnyugtatásként a doktornő.

– Nyáron szinte elkerülhetetlen a találkozás az apró rovarokkal, a patikákban kapható kenhető vagy fújható rovarriasztó szerek hasznosak, zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése szúnyoghálóval, egyébként a lakásban szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal is el lehet pusztítani őket. A B-vitamin nem biztos, hogy védelmet nyújt ellenük, sokszor halljuk a házi praktikák között, de hatása nem bizonyított. Ha a nagy kiterjedésű, dudoros, kipirosodott, viszkető területre kent készítmények nem tűnnek elegendőnek, a szájon át szedhető vény nélküli antihisztamin segíthet – zárta gondolatait dr. Szondy Györgyi.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában