Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.06.04. 20:51

Teljesíthetetlenek a célok

A hatástanulmányok elvégzése nélkül készült stratégiák elfogadhatatlanok a kamara szerint.

Megkezdődött a búza aratása

Forrás: MW-archív

Fotó: AS

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Zöld Megállapodás részét képező, a fenntartható mezőgazdaságot és élelmiszeripart zászlajára tűző „Termőföldtől az asztalig” elnevezésű stratégiáját, valamint a biológiai sokféleség védelméről szóló Biodiverzitás-stratégiát. A tervezetek kormányzati szinten is heves vitákat váltottak ki, mondván, a bizottság olyan elvárásokat fogalmaz meg bennük, amelyek teljesíthetetlenek a magyar gazdálkodóknak, akik így jelentős brüsszeli forrásoktól eshetnek el.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága is elkötelezett a környezetterhelés csökkentésében, azonban a napokban bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok, a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel – fogalmazott lapunk megkeresésére Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Huszonhét intézkedés

A NAK honlapján is megtalálható a bizottsági dokumentum, mely huszonhét konkrét intézkedést tartalmaz az uniós élelmiszer-ellátórendszer megreformálása érdekében. A stratégia többek között előírja a növényvédőszer-használat ötven, a műtrágya esetében pedig annak húsz százalékos csökkentését 2030-ig. Az antibiotikumok használatát illetően szintén egy ötvenszázalékos vágást irányoznak elő, emellett a fenntarthatóság jegyében felül fogják vizsgálni a jelenlegi állatjóléti szabályozást is. Az ökológiai gazdálkodással érintett területek jelenlegi nyolc százalék szintjét legalább huszonöt százalékra kívánják emelni az EU-ban, emellett az európai polgárok étrendjét a civilizációs betegségek gyakoriságának visszaszorítása érdekében egészségesebb irányba szeretnék terelni.

A kamara fontosnak tartja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságát és annak környezetvédelmi szempontból pozitív irányú elmozdulását. Ugyanakkor úgy véljük, hogy a most megfogalmazott teljesíthetetlen célok éppen ellenkezőleg hathatnak.

– A hatástanulmányok elvégzése nélkül készült stratégiák elfogadhatatlanok, mivel olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel – mondta Rácz Imre.

A tagországok következő időszakban lehívható agrártámogatásairól rendelkező KAP stratégiai tervek Európai Bizottság általi jóváhagyásakor kiemelten fogják kezelni, hogy annak tartalma és törekvései megfelelnek-e a „Termőföldtől az asztalig” stratégiában foglaltaknak. A tagállamok tehát komoly nehézségekkel és a támogatások csökkentésével nézhetnek szembe, ha ezeknek a szigorú előírásoknak nem tudnak majd eleget tenni.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában