Vandalizmus

2020.03.11. 09:22

Enyhítették a Bujtosi tónál garázdálkodó fiatalok büntetését

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. augusztus 9-én bíróság elé állítás során 1-1 év időtartamra próbára bocsátotta a fiatalkorú K.A. és K.G. vádlottat és elrendelte pártfogó felügyeletüket, garázdaság és rongálás vétsége miatt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, de a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2020. március 10-én mindkét vádlottal szemben megrovás intézkedésre enyhítette az elsőfokon alkalmazott próbára bocsátást és mellőzte az elrendelt pártfogó felügyeletet.

A tényállás szerint, a vádlottak 2019. június 22-én az éjszakai órákban Nyíregyházán, a Bujtos Ligetben beszélgettek és iszogattak barátaikkal. Az este során a 15 és 16 éves elkövetők, ittas állapotban az új stég mögötti parkban található, fából készült madár szobrot többször ököllel megütötték, lábbal megrugdosták. Az e miatt ledőlt szoborra rá is ugrottak. A rongálás következtében az alkotás több helyen megrepedt, illetve eltört, rögzítő csavarjai kiszakadtak a helyükről.

A bíróság a rongálás mellett megállapította, hogy a vádlottak garázdaságot is elkövettek, mert ez az erőszakos magatartásuk alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen.

A bíróság enyhítő körülményt értékelte a vádlottak beismerő vallomását, megbánó magatartását, az alkalomszerű elkövetést és hogy az okozott kárt már részben megtérítették.

A megrovás a hatályos Büntető Törvénykönyv szerint a legenyhébb jogkövetkezmény, egy nevelő jellegű intézkedés. A megrovással a bíróság helytelenítését fejezi ki a jogellenes cselekmény miatt, és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában