bűnügy

2021.05.11. 08:42

Az autópályán kapcsolták le az embercsempészeket – 20 évet kaphatnak

A hat letartóztatásban lévő külföldi férfinak, embercsempészés bűntette miatt kell felelnie.

Forrás: police.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya bűnszervezetben, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást hat román állampolgárral szemben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának nyomozói a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak közreműködésével 2019. november 25-én az M3-as és az M0-ás autópályán elfogtak két román embercsempészt és nyolc török állampolgárságú illegális migránst. A külföldiek két gépkocsival tartottak Budapest irányába a gyorsforgalmi úton, amikor a rendőrök feltartóztatták őket. A román állampolgárságú férfiak segítették a török határsértőket a magyar-ukrán államhatár illegális átlépésében, majd a Nyugat-Európába történő szállításukban. A gyanúsítottakat kihallgatásuk után a nyomozók őrizetbe vették, és előterjesztésükre, illetve az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte letartóztatásukat. Az elfogás után a szabolcsi nyomozók tovább folytatták a felderítést, a teljes bűnözői kör felszámolása érdekében. A nyomozás adatai szerint az elkövetők szervezetten végezték a jogellenes tevékenységet, minden résztvevőnek pontosan meghatározott szerepe volt. A másfél évig tartó nyomozás eredményeképpen a bűnszervezet további négy tagját azonosították, és fogták el a nyomozók. A gyanúsítottak száma hatra bővült, akik a megalapozott gyanú szerint anyagi haszonszerzés érdekében több alkalommal, több külföldinek, elsősorban török állampolgároknak nyújtottak segítséget Magyarország államhatárának illegális átlépéséhez, és Nyugat-Európába történő utazásukhoz. Az eljárás alatt mindvégig, és jelenleg is letartóztatásban lévő román állampolgárok a jogellenes tevékenység sikeréhez más-más feladatkörök ellátásával járultak hozzá.

A külföldiek gyanúsításában szereplő bűncselekmény 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Osztályának munkatársai a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban átadták az ügyészségnek.

Korábbi közlemény ITT érhető el.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/roman-embercsempeszeket-es-torok-illegalis-migransokat-fogtak-el-3543762/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában