vádemelés

2021.08.23. 09:49

Álrablás egy örökösföldi bankautomatánál – Saját fegyverével verte fejbe magát az elkövető

Álrablással akarta elleplezni egy pénzszállító cég alkalmazottja azt, hogy hónapokon át közel 15 millió forintot tulajdonított el a rábízott pénzkazettákból.

Fotó: KM-archív, Pusztai Sándor

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a harmincas éveiben járó vádlott egy pénzszállító cég alkalmazottjaként dolgozott, és feladatai közé tartozott a bank-automatákban lévő pénzkazetták feltöltése. 2020 decemberében a vádlottnak anyagi gondjai támadtak, ezért elhatározta, hogy a bankautomatákba szánt pénzből fog elvenni 1 millió forintot és ebből rendezi kiadásait. A napi útvonalába eső automaták egyikéből el is vett 1 millió forintot, azonban a nap végén a munkáltatójával való elszámolás alkalmával a bizonylatokon azt tüntette fel, hogy ez a pénz is az automatába került. A pénzből a vádlott rendezte tartozásait, míg a pénz egy másik részét szerencsejátékra fordította. Utóbbin nem nyert, ezért úgy döntött, hogy ismételten hozzányúl a bankautomatákba szánt pénzhez.

Ezt követően újabb 1 millió forintot vett el, amit szintén szerencsejátékra fordított, de azt ismételten elveszítette. 2021 áprilisáig hat bankautomatából összesen 14.664.000.-Ft-ot tulajdonított el a vádlott, azaz ilyen összegű kárt okozott a munkáltatójának. 2021 májusára a hiányt már nem tudta leplezni, attól tartott, hogy kiderül a sikkasztás, ezért elhatározta, hogy egy álrablást hajt végre, és azt fogja állítani, hogy a hiányzó pénzt tőle ismeretlenek elrabolták. 2021. május 28-án egy nyíregyházi bankautomatába szánt 15 millió forintból napközben a vádlott a többi automatából elvett és hiányzó pénzt visszatöltötte, majd Nyíregyházára úgy érkezett meg, hogy a kazettában már csak 336.000.-Ft maradt. A pénzzel az örökösföldi bankautomata feltöltésére indult, majd az automata közelében a saját szolgálati fegyverével többször fejen ütötte magát, így sérüléseket okozott önmagának, illetve a pénzt a helyszínen szétszórta, majd a fegyvert a pénzeszsákra helyezte és visszament a gépkocsiban várakozó munkatársához. Kollégájának azt állította, hogy kirabolták, ezért értesítették a rendőrséget, a rendőrség pedig fegyveres rablás bűntette miatt nyomozást rendelt el. A nyomozás során a férfi közel 2 hétig letartóztatásban volt, majd részletes beismerő vallomást tett, sőt a teljes kárt is megtérítette a munkáltatójának.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság az egyébként büntetlen előéletű vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre és egyúttal pénzbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el a pénzszállítói foglalkozástól.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában