Katasztrófavédelem

2023.07.06. 11:09

Hárman haltak meg lakástűzben a vármegyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 242 lakástűz keletkezett június végéig, 72-vel kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában.

Forrás: illusztráció / katasztrófavédelem

A tüzekben 14-en megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett és 3 ember életét vesztette.

Nyírmihálydiban februárban, Dombrádon áprilisban, Tákoson májusban követelt áldozatot a tűz. 

A félév folyamán 2275 négyzetméternyi épített terület égett le. A lakástüzekhez összesen 342 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók közel 153 órát töltöttek a tüzek oltásával. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. A legtöbb tűz a kéményben, a konyhában, illetve hálószobában keletkezett.

A 242 tűzzel érintett otthon közül csak 2-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 33-szor hívták a térségbeli tűzoltókat. 5 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 2 emberen pedig már nem lehetett segíteni. 

Februárban ketten vesztették életüket Nagyhalászban

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában