Katasztrófavédelem

2023.12.12. 09:19

Lerakódott korom izzott

Szon.hu

Forrás: Katasztrófavédelem.hu

Lerakódott korom izzott hétfőn egy családi ház kéményében, amelyre egy spór volt rákötve, Ópályiban, a Dankó István utcában. A mátészalkai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket a kéményből. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, az ingatlan fűtése más módon megoldott. Személyi sérülés nem történt. Az esetről értesítették a kéményseprőket. - adta hírül szerkesztőségünknek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Kéménytűz leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban jelentkezik. A fűtési szezonban - a szén-monoxid-mérgezések mellett - éppen az ilyen jellegű tüzek kialakulása jelentik az egyik legnagyobb veszélyt. A kéményekben kialakuló tüzek alapvetően kétféle módon keletkeznek. A kémény belső felületén lerakódott korom izzik, parázslik, vagy más esetben a kátrány gyullad meg. Mindkét esetben számolni lehet azzal, hogy az így kialakuló tűz az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okozhat. Egy későn észlelt kéménytűz akár a teljes épület leégéséhez is vezethet.

Magánszemélyek számára továbbra is ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában