Nyíregyháza

2024.01.19. 07:00

Lovas rendőrség: két szakma, egy hivatás

A bokortanyákban szeretik a lovas rend­őröket, akik vigyáznak a rendre, és segítenek, ahol csak tudnak.

Lengyel Nóra

Lovas rendőrség: két szakma, egy hivatás

Fotó: Gazdag Mihaly

Tamás Ágnes Katalin és Kósa Tamás munkája nem mindennapi, de annál fontosabb: önmagában a rendőri hivatás is sok nehézséget rejt, de a főtörzsőrmesterek lovas rendőrök, akiknek a mindennapi lóápolásból,  -gondozásból is ki kell venniük a részüket.

Melós napi rutin

Tamás Ágnes Katalin főtörzs­őrmester 2010. március elején szerelt fel a lovas rendőrökhöz Nyíregyházán. Nagy a tapasztalata, mert már gimna­zistaként elkezdett lovakkal foglalkozni.

– Nyaranta az egyik nagy lovardában voltam felügyelő, később már lovagoltattam is gyerekeket. Az Uszony nevű szolgálati lóval tavaly októbertől dolgozunk együtt, mert Rontás „nyugdíjba ment”. Jó indulatú ló, csak kicsit ijedős, de nagyon okos, értelmes – mesélte a főtörzsőrmester, aki kedden  a gyönyörű Ezredessel indult útnak, de előtte elmondta, számára ez egy álommeló, mert a munkája a hobbija is, és ez jó terápia is. A rohanó világban itt lecsendesedik az ember, nem lehet ideges, feszült. – Ha vannak is problémák az életemben, amikor ide kijövök, és a ló közelébe kerülök, elfelejtem. A ló egy gondolkodó lény, mindegyik önálló egyéniség, és van, amikor nekik sem tetszik az a feladat, amit el kell végezniük, viszont muszáj, ahogy az embereknek is. Nekünk a társunk a ló, azaz négyen teljesítünk szolgálatot 12 lábon.

Mint mondta, próbálnak minél több időt kint lenni terepen, hiszen a bokortanyákon sokan élnek egyedül, örülnek a szinte mindennapos rendőri jelenlétnek.

– Van, amikor már a kapuban várnak minket az itt élők, akiknek mindenben segítünk, amiben tudunk. Volt, amikor fatolvajokat csíptünk fülön,  de nemcsak a bűnmegelőzés a feladatunk, akár fát is hordunk az időseknek. Jól ismernek minket, biztonságérzetet ad nekik, hogy itt vagyunk. Az is benne van a munkarendünkben, hogy ha vannak polgárőrversenyek, oda is elmegyünk, nyaranta ott vagyunk a nemzetközi lovasrendőr-versenyen is.

Kósa Tamás főtörzsőrmester 2019-ben kezdett el lovagolni Budapesten a Mosony utcai kiképzőközpontban.

– Egész évben, télen, nyáron, időjárástól függetlenül hetente négyszer, ötször teljesítünk szolgálatot. A nyíregyházi kapitányságon eligazítással indul a nap, majd amikor kijövünk a lovakhoz, ló- és felszerelésápolással, nyergeléssel folytatódik a munka. A gondozás is a kötelességünk, így amikor vége a napnak, le kell ápolni őket, és a felszerelést is – részletezte a nem kevés feladattal járó napi rutint, majd felült a Gabion nevű sportló hátára, amit 2022 októberében kapott. Nekik könnyebbséget jelent, hogy a ló olyan helyeken is el tud menni, ahova például egy autó, terepjáró már, így például sárban, szántásban is, de szűkebb helyeken is elférnek.

Összetett vizsga

Márton Miklós címzetes rendőr főtörzszászlós lovas járőrvezető elmesélte: több részből tevődik össze a rendőr lovak szolgálata, a négylábúaknak egyes, kettes és hármas fokozatú vizsgájuk van. – Az egyes feladata a portyaszolgálat, a külterületi tanyavilág körüljárása, a kettesnek a városi forgalmat is bírnia kell, a legnehezebb pedig a hármas fokozat: azokat a lovakat tömegrendezvények biztosításánál, tömegoszlatásnál is bevetik. El kell viselniük a géppisztoly hangját, a fénygránátot, de tűrniük kell azt is, hogy sokáig egyhelyben álljanak. Ezek a lovak általában benne vannak a díszszázadban, így sokáig mozdulatlanul kell állniuk a parlament előtt. Ez több év munkájának az eredménye, azért ideális az, ha a ló és a lovas összeszoknak – részletezte a lovas járőrvezető, majd beszélt a lovas rendőrség múltjáról is.

Megtudtuk: a mélypont az volt, amikor mindössze négyen voltak az egész országban, majd az 1990-es években újra elkezdték felfejleszteni. Megvettek Somogysáron egy ménest, akkor a BRFK-n kívül mintegy tíz megyében  voltak lovas rendőrök. Majd egy újabb hanyatlás következett, évekig csak Hajdú-Biharban és Szabolcsban járták a területeket, de most már Csongrád és Veszprém vármegyében is vigyáznak a rendre. – Nehéz az utánpótlás, a hat hónapos alapkiképzést Budapesten kell elvégezni, utána három hónap az egyes, és újabb három a kettes vizsga. Bár könnyűnek tűnhet, de ez kemény munka. Amikor kijövünk, le kell ápolni a lovat, felnyergelni, legalább kétszer átöltözni, mire szolgálatba állhatnak. A folyamatos belovagolás is az ő feladatuk, hetente kell szinten tartó feladatokat végeztetni a lovakkal. Nagyon összetett feladat, tulajdonképpen egy foglalkozáson belül két szakmát kell alaposan ismerni és naponta ellátni a teendőket, ez is nehezíti az utánpótlást. Ezt a hivatást csak szívből lehet csinálni, és teljes odaadással – fejtette ki a címzetes rendőr főtörzszászlós, aki 1994 óta él ennek a hivatásnak.

Táborba várják a gyerekeket

Márton Miklóstól azt is megtudtuk, hogy a Budapesti Készenléti Rendőrség a központ, ott van egy lovas alosztály. Az ottani bizottság tagjai mennek el megnézni egy hároméves csikót, ha látnak benne fantáziát, megfelel egészségügyileg és a viselkedésében is, magukkal viszik, majd elkezdődik a kiképzés. – Még ezalatt is kiderülhet a lóról sok minden, Uszony például idegrendszerileg egy kicsit gyenge, hamar megijed, portyaszolgálatra megfelel, de Budapestre már nem lehet vinni rendezvényekre – mondta a lovas járőrvezető, és hozzátette: Sóstón nyaranta tábort tartanak, ahova a gyerekeket várják

– éppen ezért ezeknek a lovaknak a különböző természetű fiatalokat is jól kell tudniuk kezelni, stabilnak kell lenniük mindenféle körülmény között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában