Helyi közélet

2008.06.01. 13:00

Kulturáltan kóstolgathatjuk a pálinkákat

<p>Érpatak - Vannak olyan termékek, amelyeket sehol máshol nem lehet előállítani, nem lehet lemásolni, csak Magyarországon készíthető, s ilyen egyedülálló hungarikum a pálinka.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Kulturáltan kóstolgathatjuk a pálinkákat 2008.06.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kultur_ltan_k_stolgathatjuk_a_p_link_kat_20/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kulturáltan kóstolgathatjuk a pálinkákat 2008.06.01." /></a></dia></p>

Vannak olyan termékek, amelyeket sehol máshol nem lehet előállítani, nem lehet lemásolni, csak Magyarországon készíthető, s ilyen egyedülálló hungarikum a pálinka. Sokat kell azért dolgozni, hogy a világon mindenhol elismerjék és megbecsüljék ezt az italt, ugyanakkor utódainknak is örökül kell adni ezt az értéket – mondta beszédében Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszter azon az ünnepségen, amelyet szombaton rendeztek meg Érpatakon a Zsindelyes Kóstolóház avatása alkalmából.

A közelben működő Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosai Papp József ügyvezető igazgatóval az élen úgy gondolták, hogy nemcsak termelik ezt a hungarikumot, hanem a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése érdekében, a turizmus fejlesztése jegyében létrehozzák a kóstolóházat, amelyben a főzde termékeit ízlelhetik meg az érdeklődők.

Mint régi térképekből, iratokból kiderült, Zsindelyestanyán már másfél évszázaddal ezelőtt is működött szeszgyár, tehát tulajdonképpen az 1800-as években megkezdett hagyományt folytatják napjaink vállalkozói. A hagyományőrzés szellemében, a tanyai értékek továbbápolása érdekében a Zsindelyes Kóstolóház a népies stílus jegyében épült meg: oszlopos tornác, zsindelyes tetőszerkezet, fehérre meszelt fal, gémeskút az udvaron.

Az épület avatására ellátogattak a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai is. Gráf József mellett méltatta még az új turisztikai létesítményt Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus megyei Szervezetének elnöke, Orosz Zoltán, Érpatak polgármestere. Az üzemnek és a kóstolóháznak otthont adó település vezetője elmondta, hogy az önkormányzat egységesen támogatta a fejlesztési elképzeléseket, s a szóban forgó területeket a rendezési tervben turisztikai célú területnek minősítették át. Szólt arról is Orosz Zoltán, hogy nemcsak Érpataknak, de a nagykállói kistérségnek, sőt az egész megyének haszna lehet a turizmus fejlesztését szolgáló kóstolóházból. Papp József ügyvezető igazgató megköszönte mindazt a támogatást, amelyet a kormányzattól kapott, hiszen csak így tudta megvalósítani régi álmát. Elárulta azt is, hogy a fejlesztés a kóstolóházzal még nem ért véget, egy olyan komplexumot szeretnének kialakítani, amelyben minden korosztály megtalálja a maga érdeklődését. Dr. Páll Istvánetnográfus azt a könyvet mutatta be, amely Zsindelyestanya történetét, az ottani emberek életét, a pálinkafőzde működését foglalja össze.

A köszöntő gondolatok után Gráf József miniszter felavatta a kóstolóházat, amelyet a történelmi egyházak képviselői megszenteltek. A vendégek ezt követően megtekinthették a magyi hagyományőrző íjászok, a Napkori Lovasbandérium és a hortobágyi csikósok bemutatóját. Az ünnepség hangulatát fokozta az Érpataki Asszonykórus is, amely népdalaival visszaidézte nagyapáink, dédapáink világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában