Helyi közélet

2008.08.28. 06:15

Letöltés kontra eredeti verzió

<p>A különböző fájlok és programok – többek között zeneszámok, PC játékok valamint filmek – letöltése azon túl, hogy illegális, nem biztosítja az eredeti minőséget. Vajon tart-e még a letöltési-láz? Vagy már nem érjük be a gyengébb minőséggel?</p>

A digitális világ által nyújtott lehetőségeknek és a folyamatosan megújuló elektronikai berendezéseknek hála, sokan veszik igénybe a könnyen és ingyen megszerezhető filmeket, zenéket és mindenféle egyéb tartalmat.

Míg a kiadók a kalózmásolatok ellen az írásvédett kiadványokkal fel tudják venni a harcot, a letöltés kérdése nehezebb falat. Nem meglepő tehát, hogy a zenésztársadalom több tagja is támogatja azt a kezdeményezést, ami az illegális letöltések ellen irányul.

Korábbi írásunkban beszámoltunk róla, hogy Franciaországban bárki hatósághoz fordulhat, amennyiben tudomást szerez róla, hogy valakinek a birtokában illegálisan másolt tartalmak vannak. Amennyiben kiderül, hogy az illető több ilyen másolatot is birtokol, a több ezer eurós csekken túl, internet-előfizetésének blokkolására is számíthat.

Úgy tűnik azonban, hogy itthon talán nem lesz szükség hasonló radikális döntés meghozatalára –legalább is a filmek tekintetében. Ugyanis az emberek egyre inkább igénylik a minőségi szórakozás élményét, és ma már nem az a fontos, hogy minél előbb láthassanak egy-egy premier filmet, amit az otthoni készüléken inkább csak kisilabizálni tudnak a kamerás rögzítési módnak köszönhetően.

Bohácsné Tóth Erika, a Palace Cinemas Filmszínház igazgatójának véleménye szerint, az internet hirtelen terjedésével együtt csúcsosodott ki az letöltések nagyszámú igénybevétele, ezért erőteljes nézőszám csökkenés volt tapasztalható a mozikban. Mára a közönség azonban rájött, hogy a silány minőség korántsem biztosítja azt a képi -, illetve hanghatást, amit egy vetítés során, a kultúrált környezeten túl, egy mozi biztosít. Ugyanis a letöltött,- és kalózfilmek nem tudják visszaadni azt az élményt, amit egy film eredetileg birtokol.

Lehet, hogy megelégeltük a rossz minőséget, és ezzel leáldozott az illegális letöltések aranykora? Kezdeti jelek már utalnak rá.

Kapcsolódó cikkek:

- K.Anita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában