2009.01.10. 09:59
Mit együnk hétvégén?
<p>Itt a hétvége és a sokszor ismételt kérdés: mit együnk? Mi segítünk, kattintson!</p>
Gyümölcsleves
Hozzávalók:
- 2 üveg magozott meggybefőtt
- 1 nagy doboz konzerv barackbefőtt
- 3 db alma
- 1 db citrom
- víz (kb. a befőtteken levő lének megfelelő mennyiségű)
- egész fahéj
- egész szegfűszeg
- 1 db szegfűbors
- cukor
- 2 db vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 3 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A befőtteket leszűröm, levüket lábosba öntöm. Hozzáteszek még kb. annyi vizet, amennyi a lé volt. Amíg felforr, megtisztítom, feldarabolom és beleteszem az almát, teatojásba rakom a fűszereket. (Ennyi leveshez tele szoktam tenni a teatojást, kb. fele-fele arányban a fahéjat és a szegfűszeget, plusz 1 db szegfűborsot). Ízlés szerint cukrozzuk, és a citrom levéből is tehetünk bele. Ha puhára főtt az alma, beletesszük a meggyet és a (közben kisebb darabokra vágott) barackot. Megvárjuk, míg ismét felforr. Közben a két vaníliás pudingot kikeverjük kb. fél liter tejjel, és ha forr a leves, már tehetjük is bele. Addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ha kész, beletesszük a vaníliás cukrot (főzés közben elveszítené az aromáját) és a citromhéjat (én krumplipucolóval szoktam 5-6 darabkát levágni, ügyelve, hogy a fehér rész ne kerüljön bele). Hidegen tálaljuk. Legjobb, ha előző este készítjük el, így az ízek még jobban összeérnek.
Rakott krumpli darált hússal
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 8 tojás
- 30 dkg darált disznóhús (lehet csirke, akár pulyka hús is)
- 2,5 dl tej
- 15-20 dkg majonéz
- kevés mustár
- 4 dl tejföl
- 15 dkg sajt
- kevés liszt
- kevés só
- bors
Elkészítés: A krumplit és a tojást felteszed főni. Közben a darált húst kevés vízzel felöntve párolod, sózod, borsozod. A tejet, tejfölt, majonézt, mustárt, kevés lisztet csomómentesre kevered. Ezt hozzáöntöd a darált húshoz, és 10 percig főzöd. Érdemes megkóstolni, hogy eléggé sós-e. Mikor kész, a szokásos módon (jénai tálba, amit kicsit olajjal érdemes megkenni) raksz 1 sor krumplit, 1 sor tojást, majd 1 sor öntetet. A végére öntet jusson, majd a tetejére reszelsz sajtot. És sütőben megsütöd, míg megpirul a sajt.
Csokis-kókuszos muffin
Hozzávalók:
- 1 egész tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés: A tojást és a cukrot jól elkeverem, utána mehet a puha vaj, majd a sütőporos liszt, a kókuszreszelék, végül az apróra darabolt étcsokoládé. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 15-20 perc alatt kész.
Kapcsolódó cikkek:
- mindmegette.hu -