Helyi közélet

2010.07.29. 18:55

Mocsok a nyíregyházi játszótereken?

<p>Emlékszem, mikor gyermekkoromban délelőttönként alig vártam már, hogy elinduljunk a közeli parkba játszani. Arra nem emlékszem, hogy akkor találtam-e valami furcsaságot, mondjuk a hinta, vagy a mászóka alatt, azt viszont látom, hogy hol, miben játszanak a most kicsi gyerekek.</p>

A helyszín tehát egy játszótér, ahol a gyerekek önfeledten ugrabugrálnak és homokoznak, a felnőttek pedig a kerítés mellett figyelik a csemeték rosszalkodását. A nagyok trécselése közben pedig természetesen jön a felnőtteknek a cigizés és a szotyizás, tökmagolás, aminek eredménye a képen látható: a játszótér tele van elszórt csikkekkel és maghéjjal, ami csöppet sem üdítő látvány, legalábbis a gyermekét féltő szülőknek, merthogy a csemeték nem nagyon foglalkoznak azzal, miben is mászkálnak éppen.

Ezért szomorú az is, amit az egyik szülő mondott szomorúan. - Gyakran találunk különböző alumínium és műanyag flakonokat a homokban, de sajnos előfordult már törött sörösüveg is, így én nem engedem a gyerekeimnek, hogy mezítláb játsszanak – mondta a nő, akitől azt is megtudtuk, hogy bizony sok gyerek szaladgál cipő nélkül a parkokban. Ez az üvegdarabok miatt veszélyes, ugyanakkor a lúdtalp kialakulásának egyik legjobb megakadályozója az, ha lábbeli nélkül járunk.

Alapvetően tiszták a játszóterek

Egy idősebb úr, aki az unokáját hintáztatta, elmondta, hogy szerinte alapvetően tiszták a játszóterek, legalábbis az ő környékükön. - Általában nem szemetes a park, így ezzel nincs is probléma, de olyan viszont előfordul, hogy az idősebbek a hintát föltekerik a fölső rúdra, így van, aki le sem tudja szedni azt – mutatott az egyik játék felé a férfi.

Egy másik fiatal anyuka szintén elégedett volt a terek tisztaságával, és az eszközökkel sem volt gondja még soha. - Mindig ürítik a kukákat és a játszóeszközök is jól bírják a strapát, meglepő, de még nem rongálták meg egyiket sem – mesélte a hölgy.

A nyíregyházi játszóterekkel tehát alapvetően nincs olyan komoly gond, mint például a főváros egyes játszóparkjaiban, ahol előfordult már olyan is, hogy gyerekek találták meg az eldobott, használt óvszert, és a törött üvegek is mindennaposnak számítanak. A játszóterek tisztaságáért valamilyen szinten az ott lakók is tudnak tenni, elég, ha a például a szemetet nem a földre, hanem a terek mellett mindenhol megtalálható szemétgyűjtő szelencékbe rakják.

- SZON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában