Helyi közélet

2011.08.09. 17:07

A termőföldvásárlás illetékmentességét javasolja a szabolcsi agrárkamara

Nyíregyháza (MTI) - A termőföldvásárlás illetékmentességét szabályozó illetéktörvény módosítását javasolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

Nyíregyháza (MTI) - A termőföldvásárlás illetékmentességét szabályozó illetéktörvény módosítását javasolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.A térségi kamara tapasztalatai szerint a termőföldről szóló törvény, a családi gazdaságokról szóló kormányrendelet, az erdőről és az erdő védelméről szóló törvény, valamint az illetéktörvény jogalkalmazói gyakorlata és a jogalkotó szándéka között ellentmondás van. Mint írják, ez adott esetben sok pénzébe kerülhet a családi gazdaság tagjának, vagy az erdőtulajdonosnak.

Ha a vállalt feltételek teljesítését nem úgy értelmezik a gazdálkodók, mint az illetékmentesség jogosságát ellenőrző állami hatóságok, akkor az egyébként járó illeték kétszeresét kell megfizetni és semmissé válik az illetékmentesség. Erre pedig már konkrét példák is vannak - olvasható a közleményben. Az agrárkamara vélekedése szerint mindez annak a jogalkalmazói értelmezésnek a következménye, mely szerint a családi gazdaság tagjaként a közös termelésbe bevitt mezőgazdasági terület, illetve erdőtulajdonosként a társult erdőgazdálkodási tevékenység folytatása "vagyoni értékű jog alapítását" jelenti.

Álláspontjuk szerint ezekben az esetekben a mezőgazdasági terület, illetve erdő haszonbérbe adása nem jön létre, így a földhasználatra alapozott "vagyon értékű jog" alapítása sem történik meg. Ugyanakkor az érintett szabályozók eltérő értelmezhetősége is tetten érhető. Ez csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több száz gazdálkodót érinthet hátrányosan, miközben ők a családi gazdaságokra, illetve az erdőgazdálkodásra vonatkozó szabályok betartásában jogkövető magatartást tanúsítottak.

Ezért a megyei agrárkamara konkrét javaslat megfogalmazásával a törvényhozáshoz fordult a szabályozási környezet oly módon történő sürgős megváltoztatásáért, hogy "az a gazdák számára a korábban elgondolt illetékmentességet aggálymentesen biztosítsa."

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában