Helyi közélet

2011.10.26. 17:35

Romagyilkosságok - Megkezdődött a kislétai támadás bizonyítási eljárása

Budapest, 2011. október 26., szerda (MTI) - A kislétai emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

Budapest, 2011. október 26., szerda (MTI) - A kislétai emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.A Szabolcs megyei településen 2009. augusztus 3-ára virradó éjjel a saját házában agyonlőttek egy nőt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

A vádirat szerint az előzetes letartóztatásban lévő, rasszista, neonáci nézeteket valló vádlottak a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság és a tiszalöki férfi meggyilkolása után olyan célpontot kerestek, amelynek megtámadásával nemcsak a súlyos társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet, hanem ellenálló cselekedetre kényszerítik a romákat.

A vádiratban az áll: egy korábbi tüntetés miatt a sajtófigyelem körébe került Kislétán a vádlottak nemcsak romákat, hanem a helyi polgármestert is meg akarták támadni. Pénzes Sándor lakásáról fotókat készítettek és többször bejárták a környéket, de végül úgy döntöttek, csak a Bocskai úti házban élő roma családot támadják meg.

A vád szerint a földeken át gyalogosan közelítették meg 2009. augusztus 2-án éjjel a házat, majd Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlott behatolt az udvarra, miközben Kiss Árpád elsőrendű vádlott golyós vadászfegyverrel biztosította őket. Csontos István negyedrendű vádlottnak az volt a szerepe, hogy a helyszínre szállítsa a támadókat.

Az anya a helyszínen meghalt

Az ügyészség szerint Pető Zsolt egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt sörétes vadászpuskából két lövést adott le az ablakra, majd szétlőtte a bejárati ajtót. Kiss István az ajtónyíláson belőve tüzelt, és megsebesítette a házban tartózkodó 13 éves lányt. Ezt követően mindketten bementek a lakásba, és néhány méterről rálőttek az ablak alatti ágyban fekvő anyára. Kiss István a fegyverében maradt négy lőszert lőtte ki az asszonyra, míg társa egyetlen célzott lövést adott le - tartalmazza a vádirat.

Az anya a helyszínen meghalt, a lánya visszamászott a szobájába, majd lefeküdt az ágyra. A támadók a lövések leadása után elmenekültek. A két embert a támadás után mintegy négy órával, hajnalban találták meg a rokonok. Azért keresték az asszonyt, mert a közeli határba mentek volna dohányt törni. Mivel nem jött ki senki a házból, bementek és megtalálták a vérző lányt és a már halott nőt, ekkor értesítették a hatóságokat.

A bíróság szerdán először a meggyilkolt nő édesanyját hallgatta meg, aki azt kérte, hogy a vádlottak ne legyenek jelen, amíg ő beszél, ezért a bíró kivezettette a négy férfit. Az idős asszony "patkánynak" nevezte a vádlottakat, olyan embereknek, akiknek nincs szívük. Elmondta, hogy a lánya egyedül nevelte a két lányát, a gyilkosság idején a kisebbik lányával élt együtt. Mint hozzátette, nem tud arról, hogy a lányának vagy a családjának haragosai lettek volna, a lánya békében élt, becsületesen dolgozott, hogy eltarthassa a gyerekeit.

Mai napig magán viseli a támadás nyomait

Az asszony felidézte: a gyilkosságot követő reggel kiabálásra ébredt, az utcán szóltak neki, hogy a lányát és az unokáját "megverték". A házhoz sietett, ott vérző unokája csak annyit tudott mondani neki: "nagy vihar volt, az ajtó becsapódott". Ezután bement az utcafronti szobába, ahol a lánya feküdt véres ágyneműben és nem válaszolt az ő kérdéseire. Az asszony az ügyeletes orvostól tudta meg, hogy a lánya meghalt. A kihallgatási jegyzőkönyv szerint valakik azt mondták neki, hogy a kukoricásból érkezhetett a gyilkos, de erre a nő a tárgyaláson nem emlékezett.

Az unokája állapotáról az asszony azt mondta: a kislány most el tud menni iskolába, de akadozik a beszéde. Nála lakik, ő a gyámja, mivel a kislánynak az édesapja is meghalt. Mint mondta, a gyereket nagyon megviselte az anyja halála, súlyosak voltak a sérülései, a nadrágot most is nehezen tudja felvenni, a jobb karja nehezen mozog. 

A meghallgatás után a vádlottakat visszavezették, a bíró összefoglalta nekik, hogy mit mondott az asszony. Kérdésük, észrevételük nem volt.

Ezt követően a reggeli helyszíni szemléről készült videofelvételt játszották le, amelyen a bűnjelek láthatók. A rendőrök lőszerhüvelyeket, sörétkosarakat, sörétszemeket, lábnyomokat találtak. Látszik, hogy a bejárati ajtó megrongálódott, belőttek rajta. A ház padlója véres volt.

Az áldozatnak már csak a halálát tudták megállapítani

Amikor a holttestről készült felvételekhez értek, az áldozat anyját kikísérték a tárgyalóteremből. A meggyilkolt nő az ágyán feküdt, az arcán, a fején és a testén számtalan sérülés volt látható. A halottszemle során megállapították, hogy a halál sörétes puskából leadott lövések okozta sérülések (agysérülés vagy kivérzés) miatt következett be éjfél körül. Ezután a helyszínelésen készült fényképeket is bemutatták.

Délután a helyszínre érkező mentőket hallgatták meg, egy mentőtisztet és két mentőápolót, akik két mentőautóval érkeztek a helyszínre. Ők beszámoltak arról, milyen körülményeket tapasztaltak és hogyan látták el a sérült kislányt. A mentőtiszt elmondta: a gyerek arcán, nyakán, vállán voltak sérülések, a vér már rá volt száradva. A rendőrök neki azt mondták, hogy lövések okozhatták a sérüléseket. Az eszméleténél lévő kislánytól annyit sikerült megtudnia: éjszaka az édesanyjával aludt, két-három csattanást hallott, majd visszafeküdt aludni, többre nem emlékezett. Az áldozatnak már csak a halálát tudták megállapítani, a nő már órák óta halott volt.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában