Helyi közélet

2012.06.28. 12:39

Sikeres emberek - Bige László

A Kelet-Magyarország sikersorozata olyan hölgyeket, férfiakat és fiatalokat mutat be, akik nevéhez egy-egy szakmában illetve pályán kimagasló teljesítmény fűződik.

A Kelet-Magyarország sikersorozata olyan hölgyeket, férfiakat és fiatalokat mutat be, akik nevéhez egy-egy szakmában illetve pályán kimagasló teljesítmény fűződik.A sikerhez először is kell egy normális család - jelenti ki meggyőződéssel, lesöpörve minden más, a sajtóban unásig ismételt felkonferálást kétségtelenül nem mindennapi karrierjéről Bige László, a nyíregyházi Bige Holding és benne egy hatalmas, nemzeti vállalatrendszer tulajdonosa.

- A család olyan háttér, ami lehetőséget ad arra, hogy az ember alkosson, kreatívan dolgozhasson. Ez mindennek az alapja. Ha mindig azt mondják, hogy gyere haza este hatra, vidd el, hozd vissza a gyereket, cseréld ki a villanykörtét, vágd le a füvet, mert te vagy a férfi a házban, akkor nehéz. Nem, nálunk ilyen soha sem volt, az ilyeneket a nyakamról mindig levette a feleségem. Ismeri, rendezi a mesterembereket, neveli a gyerekeket. Van három fiam, akiket fel kell nevelni. Meg is látszik rajtuk, hogy kire mennyi idő maradt. A legtöbb az elsőre jutott, amikor nekem is volt időm, csak pénzünk nem. Aztán a másodiknál dolgoztunk rengeteget, lett több pénz, de nem nagyon voltam itthon. A harmadik esetben egy nyugodtabb világ jött el a 2000-es évek elején, olyan amilyen még egyszer nem lesz.

- Mára ugyanis kialakult iparágak, üzletágak, kereskedelmi rendszerek vannak, s nem lehet már úgy nekiállni, hogy felkelsz s eldöntöd, nagyvállalkozó leszel. Csak akkor, ha valami vadonat újjal állsz elő, ami eddig nem jutott senkinek az eszébe. Ez a világrend azonban meg kell változzon, legkésőbb akkor, amikor ezekből a nagyon jól működő - Magyarországon egyébként nem sokat adózó - multinacionális cégek harcából végül csak egyetlen hiper hatékony óriáscég marad a világon, amelyiknek mindenre szüksége lesz, kivéve az embert.

Van három fiam, akiket fel kell nevelni

- Ám visszetérve a sikerhez. Az utóbbi húsz évben általam kialakított vállalatrendszer működőképes, így már lényegesen kevesebbet kell dolgoznom, miközben nyilván mindennap ezt teszem. Többszörösen is jeles év számomra az idei, hiszen a cégcsoport, a Bige Holding megalakulásának 20., a szolnoki gyárunk a 60., Péten pedig a Nitrogénművek 80-dik évfordulóját ünnepli. Ám ettől sokkal büszkébb vagyok arra, hogy ez az ország egyetlen magyar tulajdonban lévő, vegyipari vállalategyüttese. Másrészt ez lesz az eddigi legeslegjobb évünk, 30 milliárd forintot jóval meghaladó adózott eredménnyel. A jövőnk is megalapozott, hiszen zömmel külföldi, jó piacokkal rendelkezünk, hiteleink nincsenek, sőt 30 milliárd feletti a betétállományunk.

A család és a munka mellett a sport - kiváltképp a tenisz - is része Bige László sikereinek, aki egyáltalán nem büszke arra, hogy kissé belefáradva s lemondva az elnöki posztról, úgymond hagyta a nyíregyházi teniszklubot széthullani. - Szépen működtünk, százával jöttek a gyerekek, akikkel több edző dolgozott. Mindenki tudta, mit kell csinálnia, rend volt. Mindez mára a szó szoros értelmébe lenullázódott. Ezt azért nem kellett volna hagyni, ebben úgy érzem hibás vagyok.A mélabú azonban nem kenyere hazánk egyik legsikeresebb, az országos Top 100 vezető ötösfogatában jegyzett nagyvállalkozónak, aki most is teli van tervekkel:- Sok mindent akarok még csinálni. Új gyárakat építünk - kettőt Szolnokon, egyet Péten, melyből az egyik 150-170 új munkahelyet is teremt hamarosan. Nekünk a foglalkoztatás fontos, mi a válságot is úgy kezeltük 2009-ben, hogy felvettünk 260 embert. Most szólt a középső fiam, aki a romániai gabonaipari vállalatunkat irányítja, hogy megnyertünk egy pályázatot, így 50 százalékos támogatással 12 millió euróból építünk egy korszerű kenyérgyárat. Miután a fiú nagy elánnal vetette magát a munkába, természetesen megadunk neki minden támogatást, amiből így most Sepsiszentgyörgy profitál, hiszen az új pékség mellé, új malmot is kap majd.

Bige László hobbija mindenek felett a tenisz, de vadászni is szívesen eljár. Az idén is bejárta Afrika néhány vadászparadicsomát, de a legkedvesebb számára mégis a saját vadászterülete a romániai Kovászna megyében. Az ezer éves magyar határon lévő vadászházában szívesen tartózkodik. Ott lőtt nem rég egy kapitális szarvasbikát, amelyről a hivatalos pontozás előtt is már tudható, hogy minden idők 2., vagy 3. legjobb romániai gímszarvas bikája, sőt a világranglista első tíz trófeája közé és fölkerül, meséli nem kis büszkeséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában