Helyi közélet

2013.03.22. 18:19

Pár percen múlt, hogy egy hétig nem dolgozhattak

Berencsi Béla ibrányi polgármester péntek délelőtt lapunknak azt mondta, a település háztartásainak mintegy 20 százalékában nincs áram, és nagyon nagy gondot jelent, hogy a nagyerdei ipartelep is újra elektromosság nélkül maradt, így a 300 embernek munkát adó üzemben már 8 napja szünetel a szolgáltatás.

Berencsi Béla ibrányi polgármester péntek délelőtt lapunknak azt mondta, a település háztartásainak mintegy 20 százalékában nincs áram, és nagyon nagy gondot jelent, hogy a nagyerdei ipartelep is újra elektromosság nélkül maradt, így a 300 embernek munkát adó üzemben már 8 napja szünetel a szolgáltatás. Amikor koradélután az ipartelepre értünk, Kulcsár Béla, a Kulcsár-Baranyi Kft. egyik tulajdonosa és Lukács Béla, az IMTEF Szövetkezet elnöke éppen a munkák újrakezdését szervezte, dél körül ugyanis ismét lett áram az üzemekben. A szolgáltató szakemberei példás gyorsasággal kijavították a hibát, így az emberek egy pár órás szünet után ismét dolgozhattak, ám az elmúlt egy hétre nem ez volt a jellemző, sőt! Az acélszerkezetek gyártásával és csarnokok építésével, valamint a légrugók gyártásával foglalkozó két cégnél a múlt hét csütörtökön kora délután szűnt meg az áramszolgáltatás.

– A délutáni műszakot hazaküldtük, és azt gondoltuk, hogy a hosszú hétvége alatt, bármennyire is rosszak voltak a körülmények, a szolgáltató kijavítja a hibát – mesélte Lukács Béla. – Csak pár percen múlott, hogy nem így lett: kevés volt a szerelő, azoknak pedig, akik itt dolgoztak, nem volt helyismeretük, és levágtak egy olyan vezetéket, amit csak át kellett volna kötniük a trafóhoz – ez egy pár perces munka lett volna, amivel szombaton estére már lett volna áramunk. De nem lett, csak csütörtökön.

Egy hét esett ki a termelésből, ami közel 40 millió forintos kárt okozott, de ennél nagyobb is lehet a veszteségünk. A cégek ugyanis, ahová beszállítunk, nagyon szoros határidőt szabnak meg, és ha egy hét kiesik, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Évek óta a piacon maradásért küzdünk, és akkora a konkurenciaharc, hogy ha egy beszállító kiesik, azonnal van helyett négy–öt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a Good Year, a Volvo vagy a Scania megbízhatatlannak tartson bennünket, ezért most nagy diplomáciai érzékre és jó kommunikációra van szükségünk ahhoz, hogy ebből ne legyen még nagyobb probléma, de szerencsére a partnereink megértőek.

Reméljük, hogy át tudjuk vészelni ezt az időszakot, de az biztos, hogy most éjjel-nappal, sőt, még húsvétvasárnap is dolgozunk kell, hogy a megpróbáljuk behozni a lemaradást. Az elmúlt egy hét alatt hétszer kellett hazaküldenünk az embereket, egyre feszültebb volt a helyzet, ráadásul nagyon nehézkes volt a kommunikáció, az áramszolgáltatótól mindig csak ígéreteket kaptunk. Az elmúlt közel három évtizedben, amióta dolgozunk, nem volt ilyesmire precedens és ha a hosszú üzemzavar gyakorivá válik, biztosan elveszítjük a piacainkat. Háromszáz család megélhetése függ ettől, ezért arra jutottunk, hogy a fejlesztésekre szánt összeget nem beruházásra, hanem nagy teljesítményű aggregátorokra költjük – mondta a szövetkezet elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában