Helyi közélet

2014.06.25. 13:09

Közös szennyvízhálózatot épít Nyírbogát és Kisléta

Nyírbogát, 2014. június 25., szerda (MTI) - Az Európai Unió támogatásával, 2,1 milliárd forintos beruházással közös szennyvízhálózatot épít ki Nyírbogát és Kisléta - közölte a nyírbogáti polgármester szerdán az MTI-vel.

Nyírbogát, 2014. június 25., szerda (MTI) - Az Európai Unió támogatásával, 2,1 milliárd forintos beruházással közös szennyvízhálózatot épít ki Nyírbogát és Kisléta - közölte a nyírbogáti polgármester szerdán az MTI-vel.

Simon Miklós, aki a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője is, elmondta, hogy Kislétán már elhelyezték a beruházás alapkövét, indulnak a munkálatok, míg Nyírbogáton július végén, augusztus elején kezdődik az építkezés.

A két településen 2015. április 30-ra fejeződik be a munka, de a próbaüzem már 2015. január 1-jén indul.

Simon Miklós tájékoztatása szerint a beruházás költségeinek 83 százalékát az unió támogatja.

Hozzátette, hogy előkészítenek egy olyan kérelmet, amellyel 95 százalékos nagyságúra szeretnék emeltetni a támogatás mértékét. Ezzel csökkenne a szükséges önerő nagysága, kevesebb lenne a teher a települések önkormányzatain, illetve a beruházáshoz anyagilag hozzájáruló lakosságon is.

A polgármester kiemelte, hogy a jelenlegi állás szerint 361 millió forintot kell biztosítani az érintett helyhatóságoknak, illetve a lakosságnak a szennyvízhálózat kiépítéséhez. Ebből az összegből az önkormányzatok a Belügyminisztérium Önerő Alapjától nyert 25 millió forint támogatással együtt 45 millió biztosítanak. A többi pénz pedig a lakosság közműépítési hozzájárulása hitelből, lakástakarékpénztári befizetéssel.

Az önkormányzati vezető tájékoztatása szerint Nyírbogáton és Kislétán mintegy 30 kilométer hosszúságú szennyvízvezeték-hálózat épül. A két települést összekötő út mentén, nyírbogáti területen pedig egy korszerű, a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek mindenben megfelelő tisztítótelepet hoznak létre, amelynek napi kapacitása 500 köbméter lesz.

A Nyírbátorhoz közeli településeken valamennyi ingatlant, illetve közintézményt és cég telephelyet rákötnek majd a hálózatra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában