Helyi közélet

2014.07.08. 07:33

Olcsvaapáti: veszélyes vizeken

Olcsvaapáti - A Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület búvárjai vasárnap óta keresték az eltűnt kislányt.

Olcsvaapáti - A Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület búvárjai vasárnap óta keresték az eltűnt kislányt.

Hétfőn délelőtt lapunk munkatársai is a tragédia helyszínén jártak, ahol két órán keresztül kísérték figyelemmel a tizenegy éves kislány, Csercsa Enikő keresését.

Mikor megérkeztünk, az eltűnt lány hozzátartozói a partról figyelték lélegzet visszafojtva a speciális mentőcsoport munkáját.

Csak tapogatózni tud

– Itt valahol bukhatott le a kislány – mutatott egy pontra a vízen a hömpölygő Tiszából előbukkanó nehézbúvár. A kutatás metodikájáról megtudtuk: egy búvár gyalogszerrel, a part közelében fésüli át a terepet, míg egy másik a víz alatt, a mélyebben fekvő szakaszt pásztázza végig, aki ott már nem sokat lát, így csak tapogatózni tud.

A Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület másik két tagja eközben elmélyülten figyelt egy csipogó hangot adó műszert. Ez a csónak két oldalához képest tíz-tíz méternyi felületet tapogat le, ám ez a radar hétfő délig még nem talált semmit, ahogy a hajó farára felszerelt másik letapogató szerkezet sem.

A speciális mentőcsoport elnökétől, Szabó Csabától megtudtuk: a Tisza itt azért veszélyes, mert több olyan szakasza is van, ahol egy lépés után hirtelen akár három métert is mélyül a folyó.  - Sajnos évente 10–12 holttestet is kiemelünk a vízből – közölte a szívszorító tényeket az egyesület elnöke, Szabó Csaba.

Tehetetlen reménykedés

Amíg a vízben folyt a megfeszített munka, a parton egyre inkább a tehetetlenség lett úrrá a feszülten várakozó családtagokon. Mindenki abban reménykedett, hogy épségben előkerül Enikő.

Az eltűnt kislány bátyja, Csercsa Ábrahám lapunk érdeklődésére elmondta: tizenegy esztendős húga öccsükkel vasárnap délután indult el az olcsvaapáti játszótérre, ám végül a Tisza-parton kötöttek ki. A kislány a vízbe is bemerészkedett, majd ezután merült el.

Szerettük volna a kislány édesanyjával is beszélni, ám ettől a család kérésére eltekintettünk. Laska Sándor, Enikő nagybáty­ja azonban beszédesebb volt. A férfi a hatóságokat hibáztatta azért, mert nincs sehol feltüntetve az, hogy ezen a szakaszon nem szabad fürdeni.

– Miért nincs kiírva sehol, hogy itt nem szabad fürdőzni? Ez a rész már eddig is több áldozatot követelt, nem értem az önkormányzatot sem, miért nem tesz ki egy táblát – mondta felháborodottan Laska Sándor, akitől megtudtuk, hogy Enikő öccse az eset után dep­ressziós lett, rá azóta otthon vigyáznak.

Saját felelősségre

Laska Sándor szavaival szembesítettük a helyi polgármestert, aki azonban nem gondolja úgy, hogy ők lennének a felelősek. Mint lapunknak elmondta, a vízirendészet tájékoztatása szerint saját felelősségére bárki bárhol fürödhet a Tiszában, amennyiben az érintett szakasz nem hajóútvonal.

Gindele Sándorné hozzátette: sokáig, amíg nem tudott erről a szabályozásról, kihelyeztek egy tiltó táblát, de azt valaki folyamatosan lelopta vagy tönkretette.

– Nem gondolom, hogy mi lennénk a kislány eltűnésében a felelősek – nyomatékosította Olcsvaapáti polgármestere, aki ennek ellenére nagyon sajnálja a történteket, és bízik abban, hogy hasonló eset nem fordul elő többet.

Lapunkhoz hétfőn késő délután jutott el a lesújtó hír: a búvárok több órás keresés után megtalálták a vasárnap eltűnt kislány holttestét…

 

Tragédia és baleset-megelőzési tanácsok

– Csak a kijelölt helyeken fürödjön, gyengén úszók válasszák a sekély vizeket!

– Felhevült testtel soha ne menjen, ne ugorjon a vízbe!

– Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, illetve gyógyszertől, szeszes italtól befolyásolt állapotban!

– Ismerje meg a vízterület sajátosságait, tájékozódjon a várható időjárásról és a segélykérés módjairól!

– Mindig kijelölt fürdőhelyen javasolt és legbiztonságosabb a fürdés.

– Úszni nem tudó 10 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet és a vízparton sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

– A szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották. A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (duzzasztómű, zsilip, stb.) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát.

– Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás, ezért pl. a Duna folyó átúszása szabályellenes.

– Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okoznak, a folyókon a gyakori örvények a jó úszókat is meglephetik, ami igen súlyos következményekkel járhat. Ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott, kijelölt fürdőhelyeket, ismert szabad strandokat választani még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabadvíz közeli kikapcsolódás reményében.

 

KM-TG,RT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában