Helyi közélet

2015.02.13. 19:18

„Máltaiak” Liechtensteinben

Cégénydányád, Rozsály - Cégénydányádi és ro­zsályi fiatalok jártak a Rajna völgyében, ahol három hetet töltöttek el.

Cégénydányád, Rozsály - Cégénydányádi és ro­zsályi fiatalok jártak a Rajna völgyében, ahol három hetet töltöttek el.Liechtenstein a Rajna völgyében fekszik, Ausztria és Svájc közé beékelve. A festői területen fekvő országban számtalan látnivaló kínálja magát. Kellemes élményben lehet része bárkinek, akinek arra vezet az útja.

Svájcba is átruccantak

A barangolás varázslatát élte át a Cégénydányádi Általános Iskola hat alsó tagozatos tanulója, valamint a rozsályi Maróthy János Általános Iskola kilenc diákja is, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében utaztak el Liechtensteinbe három hétre.

– Rengeteg élményben volt részünk: jártunk például a tűzoltóságon, az uszodában, és elutaztunk Svájcba is – említette Kuruczné Lukács Tímea, a szeretetszolgálat munkatársa.

– Tornázni jártunk, másztunk hegyet, és szinte naponta szánkóztunk. Voltunk Vaduzban, az ország fővárosában, ahol Maria Liechtenstein főhercegnővel is megismerkedhettünk. Minden napra szerveztek programokat. Vasárnaponként pihentünk, ekkor a tanulásra fordítottuk a szabadidőnket. Nagyon jól éreztük magunkat – hamar elrepült ez a három hét. A legvégén pedig egy kis előadással köszöntük meg vendéglátóinknak a szívélyes fogadtatást. Erre a kirándulásra egész életünkben emlékezni fogunk.

A kirándulók sok ajándékkal és számos élménnyel tértek haza a rendkívüli utazásról.

Monarchia

Liechtenstein kis európai monarchia Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike. Fővárosa Vaduz, legnagyobb városa Schaan. Az egyetlen ország, ami csak az Alpokban fekszik, és Üzbegisztán mellett az egyetlen ország, amelynek csak tengerparttal szintén nem rendelkező szomszédai vannak. Liechtenstein Közép-Európa legkisebb, Európa 4. legkisebb (megelőzi a Vatikán, Monaco, San Marino, egyes felsorolások szerint Málta és Gibraltár is ide számít), és a Föld 6. legkisebb állama.

Délnémet nyelvű emberek

Liechtenstein alapvetően délnémet nyelvet beszélő emberekből áll, de jelentős számú (elsősorban német, osztrák, francia, olasz) bevándorló is él az országban. Az ország oktatása hasonló Svájcéhoz: 5 és 6 éves kor között van az óvoda (Kindergarten). Német anyanyelvűek számára szabadon választható, az országban lakó nem német anyanyelvűek gyermekei részére kötelező. 7 és 11 éves kor között van az általános iskola, 12 és 15 éves kor között szakiskolában (Oberschule vagy Realschule), illetve gimnáziumban lehet tanulni. Ez utóbbi két részre tagolódik: Unterstufe és Oberstufe. Erről a szintről záróvizsgával lehet továbbtanulni.

KM-LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában