Helyi közélet

2015.03.19. 10:16

Sonkádon erősítették a szakmai és baráti szálakat

Sonkád - Másodízben rendezték meg a szakértők országos baráti találkozóját, ezúttal Szatmárban.

Sonkád - Másodízben rendezték meg a szakértők országos baráti találkozóját, ezúttal Szatmárban.Az Öreg- és az Új-túr folyók találkozásánál elterülő község adott otthont a köznevelési szakértők országos összejövetelének. Ahogyan a Szatmárban honos akác a természet kihívásaira a gyökerének kapaszkodásával válaszol, ugyanilyen módon igyekeznek biztos tájékozódási pontokat keresni maguknak a köznevelésünk különböző szereplői is.

A személyes életpályákat bemutató e-portfóliók elkészítése és megvédése, valamint az óra- és a foglalkozás-látogatások kiemelten fontos állomásai az eredményes minősítésnek. A minősítési folyamatot olyan bizottság végzi, amelynek három tagja sikeresen elvégezte a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértői képzést.

A szatmári térségben Varga László, a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde igazgatója, valamint Kazamér Tibor, a csengeri Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, illetve Iszák Tibor, a Csaholci Általános Iskola igazgatója voltak az első fecskék, akik a fenti képzések követelményeit eredményesen teljesítették.

Az országban jelenleg eddig 3500-an fejezték be eredményesen a szakértői tevékenységre feljogosító két kurzust. Közül Iszák Tibor koordinálásával mintegy ötvenen folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot. Ennek köszönhetően köztük nemcsak szakmai, de baráti szálak is fonódtak.

– A februári, bicskei összejövetelt követően nemrég Sonkád adott otthont a szakértők második országos baráti találkozójának. A résztvevőknek nem okozott gondot leküzdeni a lakóhelyük (többek között Zalaegerszeg, Győr, Budapest, Szeged) és Sonkád közötti több száz kilométeres távolságot – említette Iszák Tibor, a házigazda.

– A szatmári táj nevezetességeinek megtekintése mellett egy hagyományőrző disznótor mellett zajló kötetlen beszélgetés során jutottak a legfrissebb információkhoz a résztvevők. A legfontosabb szakmai megbeszélések érintették a szakértők feladatait a pedagógusminősítés és a tanfelügyelet gyakorlati megvalósítása során, a KLIK és az önkormányzatok közös szerepvállalását, egymás munkájának támogatását, valamint az intézmények fenntartását a köznevelés fejlesztéséért.

KM–LTL

Megtisztelte jelenlétükkel a programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az Oktatási Hivatal Projektigazgatóság és a Nemzeti Pedagógus Kar képviselői mellett dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Pappné Gyulai Katalin, a debreceni megyeközpont tankerület igazgatója, Kálnoki Attila, a fehérgyarmati tankerület igazgatója, Leleszi Ágnes, a kisvárdai tankerület igazgatója és Markovics Attila, a záhonyi tankerület igazgatója. Részt vettek továbbá a környező települések polgármesterei is Filep Sándor (Vásárosnamény), Szécsi Szabolcs (Tarpa), dr. Péter Csaba (Fehérgyarmat), dr. Al-Syed Isa (Csaholc) és Dani Attila (Pusztadobos) személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában