Helyi közélet

2015.08.31. 07:30

Fizetés kápéban! Belerokkannak a bankok?

Nyíregyháza - Bármennyire hihetetlen, a dolgozók készpénzben is felvehetnék a fizetésüket.

Nyíregyháza - Bármennyire hihetetlen, a dolgozók készpénzben is felvehetnék a fizetésüket.

A 2013 januárjától életbe lépett új munkatörvénykönyvben (2012. I. számú törvény), a Munkabér védelme című fejezetben egyértelmű utasítást találunk arra, hogy kézbe is kaphatnánk a bért. A 158-as §-ban leírtak szerint a dolgozónak járó fizetség az általa megnevezett számlára is utalható, ugyanakkor készpénzben is megfizethető.

Csupán a munkavállalón múlik, megnevez-e saját bankszámlát, mert ha nem teszi, a cég köteles cashben letenni a járandóságot. A dolgozóknak már a munkaszerződés megkötésekor érdemes meggyőződniük arról, nem kötötték-e ki, s nem fogalmazták-e bele a bankszámlás kifizetést a dokumentumba, mert ha igen, később aligha lehet mindezen változtatni.

Nyilván nem kis érvágást jelentene a bankoknak, ha a dolgozók hirtelen tömegesen élnének ezzel a lehetőséggel. Ám a készpénzes bérfizetés a munkavállalókon kívül – akik megszabadulhatnak a kártya- és a készpénzpénzfelvétel díjától – a munkaadóknak is hasznot hozhat.

Végiggondolva, ki jöhet szóba nagy foglalatoztatóként a megyében, mindjárt az 1700 munkavállalónak kenyeret adó Lego Manufacturing Kft.-re gondoltunk. Siket Lóránt, a cég kommunikációs konzultánsa elmondta, hogy náluk csak banki átutalás van, s nem is tervezik, hogy ez változzon.

– Se pénztárunk, sem pedig készpénzforgalmunk nincs, s a banki átutalás biztonságos és átlátható mindenki számára, s ez a Lego hosszú távú üzletviteli elveivel is egybecseng – zárta rövidre a kérdést.

Végül már csak a sajnálatos kivételekről nem szóltunk. A kormánytisztviselők és a közalkalmazottak bankszámla hiányában fizetést sem kaphatnak. Ne is álmodjanak tehát arról, hogy kikerülhetik a bankokat, mert könnyen az állásukba kerülhet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában