Helyi közélet

2015.10.06. 07:39

Szívesen megszabadulnának az örökösföldi "szellemháztól"

Nyíregyháza - Amikor nemrégiben beszámoltunk a Rákóczi út 53. sz. alatti kietlen telek sorsáról, azt kértük olvasóinktól, hogy írják meg, hol vannak a megyeszékhelyen üres telkek vagy elhagyott épületek. Több jelzés érkezett szerkesztőségünkbe az örökösföldi „szellemházról”.

Nyíregyháza - Amikor nemrégiben beszámoltunk a Rákóczi út 53. sz. alatti kietlen telek sorsáról, azt kértük olvasóinktól, hogy írják meg, hol vannak a megyeszékhelyen üres telkek vagy elhagyott épületek. Több jelzés érkezett szerkesztőségünkbe az örökösföldi „szellemházról”.

Olvasóink azt írták, a társasház építését 2008 körül kezdték el, de a kivitelezők csak az első emeletig jutottak. Azóta eltelt hét év, szerintük a telken nő a gaz és a parlagfű. Úgy tudják, tavaly valaki tüzet gyújtott az épületben, aminek az lett a vége, hogy a füst egész Örökösföldet beterítette. Arra is panaszkodnak, hogy a gyerekek rendszeresen bemennek az épületbe, sőt, hajléktalanok is járnak oda wc-zni, aludni. A város gyönyörűen felújította az örökösföldi parkot, viszont ez az épület elcsúfítja a városképet – panaszkodtak levélíróink.

Kedvezhet a helyzet

Megtudtuk, hogy az építkezés beruházója a Kelet-Saxum Holding Ingatlanfejlesztő és Beruházásszervező Kft. volt; lakásépítés-támogatási rendszerekkel, finanszírozással és hitelezéssel is foglalkoztak, a társaság az ezredforduló elején közel félezer lakást hozott tető alá Nyíregyházán, ám a cég a devizaválság miatt bedőlt.

A társaság ügyvezetője dr. Pápai László volt, aki lapunknak azt mondta, szeretnék eladni az épületet, amire az ingatlanpiac élénkülésével most esély mutatkozik.

– Bár Nyíregyházán elég sajátos az ingatlanpiac, bízom abban, hogy sikerül értékesítenünk az ingatlant. Ez egy nyolcezer négyzetméteres terület, ahová négy tömbből álló épületegyüttest terveztünk, 130 lakással. A pénzügyi szektor válsága azonban elsodorta a céget, és azzal együtt a beruházást is. Az építési engedély azóta lejárt, így azt újra be kell majd szerezni, de mivel a terület besorolása nem változott, ezzel nem lesz probléma – mondta dr. Pápai László, aki hozzátette: jelenleg annyit tehetnek, hogy bizonyos időszakonként lenyírják a füvet.

Azt viszont nehezen hiszi, hogy gyerekek és hajléktalanok is bejutnak a területre, azt ugyanis kerítés zárja körül, másrészt úgy véli, a gyerekekre szüleiknek kell figyelniük, a hajléktalanok pedig tudják, hogy birtokháborítást követnének el, ha belépnének a területre.

Olvasóinktól továbbra is azt kérjük, hogy ha van olyan üres ingatlan vagy elhagyott épület a megyében, amelynek sorsáról nem tudnak, írják meg nekünk a [email protected] címre!

Ebben nincs hatáskörük

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az ilyen esetekben, amikor egy ingatlan magántulajdonban van, de rontja a városképet, bosszantja a városlakókat, az önkormányzat tehet-e bármit.

Azt is megkérdeztük, hogy az ilyen és ehhez hasonló épületek esetében szokott-e az önkormányzat egyeztetni a tulajdonosokkal, hogy megtudja, mi a szándékuk, illetve, hogy van-e ráhatása a városvezetésnek arra, hogy az évek óta húzódó, ilyen jellegű ügyek előremozduljanak. Parillák Gabriella, a polgármesteri hivatal sajtófőnöke kérdéseinkre azt válaszolta: „az önkormányzatnak ebben az ügyben nincs hatásköre”.

KM-SZA


Tíz éve adták el, azóta reménytelenül üres, kietlen Nyíregyházán a Rákóczi út 53. sz. alatti telek, ahol ma se iskola, se park, se ispotály – írtuk korábban. Csabai Lászlóné: „Nem hoztunk olyan döntést 2005-ben, amit meg kellene bánni.” tovább »

Nyíregyháza - Tíz éve adták el a nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola területét, de ma is kérdés: mi volt ebben a buli a városnak? tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában