Helyi közélet

2015.12.15. 18:01

Fertőzésveszély Porcsalmán? Akár néhány óra alatt is halálhoz vezethet a fertőzés

Porcsalma - Néhány napja tanácstalan és kétségbeesett porcsalmai olvasók keresték fel szerkesztőségünket és kérték a segítségünket. Elmondták, hogy a településen pár nappal korábban meghalt egy csecsemő...

Porcsalma - Néhány napja tanácstalan és kétségbeesett porcsalmai olvasók keresték fel szerkesztőségünket és kérték a segítségünket. Elmondták, hogy a településen pár nappal korábban meghalt egy csecsemő...

Mivel úgy tudták, hogy fertőző agyhártyagyulladás okozta a tragédiát, arra voltak kíváncsiak, veszélyben lehetnek-e óvodás, iskolás gyerekeik.

Dr. Bajnay Benő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal mátészalkai járási hivatalának tiszti főorvosa portálunknak elmondta: december 7-én Porcsalmán egy négy hónapos csecsemő a klinikai tünetek és az előzetes laboratóriumi vizsgálatok alapján meningococcus invazív betegségben hunyt el – ez leggyakrabban az agyhártyagyulladás klinikai tüneteivel zajlik.

A gyermek esetében a betegség vérmérgezés formájában zajlott, ­agyhártyagyulladás klinikai tünetei nélkül – folytatta dr. Bajnay Benő járási tiszti főorvos.

– Járványügyi adatok alapján gyermekek – különösen csecsemők – esetében a betegség néhány óra alatt halálos kimenetelű lehet. A további laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok folyamatban vannak, a beteg közvetlen környezetében a járványügyi vizsgálatot elvégezték, a megelőző intézkedések megtörténtek – tette hozzá a szakember

Tudnivalók a betegségről

A meningococcus invazív betegség a N. meningitidis okozta fertőzés következménye. A fertőzés forrása a beteg vagy kórokozó-hordozó, akinek a garatjából kerül a külvilágba a baktérium. Szoros kontaktus szükséges a fertőzéshez, a nyálkacseppek direkt átadása (csókolózás), vagy gyakori, ismételt kontaktus (zsúfolt együtt lakás, együtt alvás) az előfeltétele. A kórokozó a külvilágban hamar elpusztul, így tárgyaknak a közvetítésben nincs szerepük.

Rizikócsoportok: A lakosságot tekintve a csecsemők és kisgyermekek (nyilvánvalóan az esendőségüknél fogva), továbbá a közösségekben élő, vagy közösségben szórakozó, tartózkodó, mobilis fiatalok (15–24 évesek) körében gyakoribb a betegség.

Megelőzés: A cseppfertőzéssel terjedő betegségek megelőzésére vonatkozó általános szabályok betartása, illetve bizonyos szerocsoportokat (az A, a B, a C az Y, és a W) tartalmazó védőoltásokkal megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában