Helyi közélet

2016.01.19. 13:28

Bulibelépő: vége a lovagkornak

Nyíregyháza - Legyen szó buliról vagy fociról, a jövőben is meg fogják találni a módját, hogy ösztönözzék a hölgyeket.

Nyíregyháza - Legyen szó buliról vagy fociról, a jövőben is meg fogják találni a módját, hogy ösztönözzék a hölgyeket.

Az Alkotmánybíróság kimondta: diszkri­minatív, ha a nők ingyen léphetnek be egy olyan szórakozóhelyre, ahová a férfiaknak belépőt kell venniük. A testület közölte: „a gazdasági tevékenység végzése nem adhat felhatalmazást a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megszegésére, a társadalmilag káros nemi sztereotípiák megerősíté­sére”.

Ez egy marketingfogás

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai, üzemeltetői mit szólnak a döntéshez; szerintük az ingyenes belépő valóban hátrányosan különbözteti meg a férfiakat?

– Erről szó sincs! Ez egy marketingfogás, mert a tulajdonosok abból indulnak ki, hogy a hölgyvendégek meginvitálása a férfiak megjelenését is magával hozza, az pedig íratlan szabály, hogy szórakozóhelyeken az erősebb nem képviselői fizetnek – mondta el lapunknak Hajnal Gusztáv, aki Nyíregyházán két szórakozóhelyet üzemeltet, de dj-ként is több évtizedes tapasztalatai vannak arról, hogyan működnek a bárok, diszkók, klubok.

– Nem mindenhol alkalmazták ezt, és ahol jellemző volt, ott sem minden alkalommal mehettek be ingyen a lányok, vagy csak egy bizonyos időpontig, de az a tapasztalatom, hogy csak ettől az akciótól nem lett sokkal több vendég egy-egy helyen. Véleményem szerint ez a dolog több sebből vérzik. Ha ebből indulunk ki, a jövőben csak akkor lehet sztriptízshow-t rendezni, ha chippendale show is követi, hogy senkit ne érjen diszkrimináció?

– Nem hiszem, hogy a fiatalok szórakozási szokásai közül ez a leginkább változtatásra szoruló probléma. Azzal, hogy például 11 óráig ingyen vagy kedvezményesen jöhetnek be a bulizók, azt szeretnénk elérni, hogy ne ellenőrizetlenül fogyasszanak alkoholt az utcán, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek (és sokszor vannak is), és ha szórakoznak, azt olyan helyen tegyék, ahol biztonsági szolgálat ügyel a rendre. Mindettől függetlenül természetesen a jövőben a döntésnek megfelelően fogunk eljárni, bár azt gondolom, hogy a tulajdonosok meg fogják találni a módját annak, hogy kedvezzenek a szórakozóhelyekre betérő hölgyvendégeknek.

Ösztönzik a hölgyeket

Korábban volt példa arra, hogy a nők ingyen mehettek be a sporteseményekre, így például a Nyíregyháza Spartacus mérkőzéseire is. Az előbbiek tükrében az idén már nem lehet „törvényesen” ilyen akciókat hirdetni, de lehet-e kedvezményt adni például a bérlet árából?

– A Szparinak az az érdeke, hogy minél több női szurkolónk legyen, és meg fogjuk találni a jogilag járható utat arra, hogy ösztönözzük a hölgyeket a mérkőzéseink látogatására – summázott véleményt dr. Ökrös András, a Nyíregyháza Spartacus ügyvezető igazgatója.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában