Helyi közélet

2016.04.13. 09:04

"Már épp megszoktuk, erre visszavonják - mi több, minimális bérpótlékkal szúrják ki a szemünket!"

Nyíregyháza - Nyíregyházi alkalmazottat és a tulajdonost kérdeztünk a vasárnapi boltzár visszavonásáról. Vegyes érzésekkel fogadták a kormány döntését.

Nyíregyháza - Nyíregyházi alkalmazottat és a tulajdonost kérdeztünk a vasárnapi boltzár visszavonásáról. Vegyes érzésekkel fogadták a kormány döntését.

– Mint a klasszikus viccben áll: „na, erre nem számítottam” – kommentálta a vasárnapi boltzár megszüntetését az egyik nyíregyházi nagyáruház dolgozója. A pénztárosként dolgozó Annamária elmondta: a vásárlókkal ellentétben, ők kifejezetten örültek az elmúlt egy évben annak, hogy a vasárnapot a kereskedelemben dolgozók számára is munkaszüneti nappá nyilvánították.

És a hetedik nap sem pihen…

– Ennek megfelelően módosította a cégvezetés az alkalmazottak létszámát, beosztását, hétfőtől szombatig pedig hosszabb ideig tartottunk nyitva. Már éppen megszoktuk az új rendszert, és most tessék, meghátrál a kormány, visszavonja a családbarát intézkedést, s mindezt megfejeli azzal, hogy minimális bérpótlékkal szúrja ki a szemünket!

– Tudom, egyik multinak sem kötelező nyitva tartania vasárnaponként, ez továbbra is csak egy lehetőség, de a piaci verseny miatt borítékolható, hogyan fognak dönteni. A mi borítékunkba viszont nem tesznek majd annyival többet, hogy motivált, lelkes dolgozóknak érezzük magunkat! – fakadt ki Annamari, aki újszerű javaslattal állt elő: – Nyíregyházán több üzletet is működtetnek a multicégek. Mi lenne, ha csak a legnagyobb áruházakban állítanák vissza a vasárnapi nyitva tartást?

Hozzátette: ha az illetékesek nem fogják megfelelően honorálni, hogy a kereskedelmi dolgozók a pihenésre teremtett „hetedik napon” is helytállnak, könnyen lehet, hogy hasonló lépésre szánják el magukat, mint a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók.

A nép ezúttal sem szavazhatott

– Fogalmam sincs, hogy örüljek vagy szomorkodjak azért, mert vasárnap újra nyitva lehetnek a boltok. Szerintem jobb lett volna, ha tartanak róla népszavazást, és úgy derül ki, mit is akarnak az emberek – osztotta meg velünk kételyeit Nagy István. – Egy évvel ezelőtt született egy döntés. Tudomásul vettük. Azóta nincs szabad hétvégénk, nincs együtt a család, mert a kisboltunkban csak családtag vagy a tulajdonos dolgozhat. Persze, örültünk a több bevételnek, a hétvégi forgalomnak – magyarázta a két évtizede Nyíregyházán kisboltot üzemeltető vállalkozó.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 13-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában