Helyi közélet

2016.05.20. 14:50

Fotók: Ilyen volt a megyenap Nyírbogáton!

Nyírbogát - Több százan ünnepelték a megye napját Szabolcson és Nyírbogáton

Nyírbogát - Több százan ünnepelték a megye napját Szabolcson és Nyírbogáton

Bő egy évtizede annak, hogy megyénk ünnepén Szabolcson hajtanak fejet a szabolcs-szatmár-beregi elöljárók. Pénteken délelőtt ismét megkoszorúzták a rétközi községben Szent László szobrát, délután két órától pedig az 1823–28 között későbarokk stílusban épült nyírbogáti református templomban ökumenikus istentisztelettel folytatódott a megyenapi programsorozat.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében részletesen ismertette Nyírbogát történetét, büszkén szólt a településen élők rendíthetetlen hitéről, kitartásáról, magyarságtudatáról, és arról, mennyit fejlődött a község az elmúlt kétszáz esztendőben.

Kiállta az idő próbáját

Mindenkinek megadni a magáét – ez áll Nyírbogát címerén, ám a több ezer éves mondat teljes egészében is kiállta az idő próbáját. Tisztességesen élni, másnak nem ártani – ezek olyan tanácsok, melyeket ha megfogadnak a családok, egymást segítve, támogatva élhetnek a felnövekvő generációk is.

– Amikor a kormány 2010-ben nagyvonalakban felvázolta a közigazgatás átalakításának tervét, a legfontosabb elv az volt, hogy a régi megyékre ne csak mint egy cég egyes részlegeire, hanem mint a magyar emberek identitásának részeként tekintsenek – mondta dr. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, s hozzátette: ezért döntöttek úgy, hogy a régiók helyett a megyei értékeket erősítik szervezeti, intézményi szinten is. Kitért az elmúlt időszak nagyberuházásainak jelentőségére is. Megjegyezte: abban reménykednek, hogy a kormánynak ezekkel sikerül valamit visszaadni a megyében élőknek abból, amit a történelem során, a háborús időkben az országért tettek.

Seszták Oszkár, a szabolcs-szatmár-beregi közgyűlés elnöke adta át a megyei kitüntetéseket. Az istentisztelet és a díjátadás után könnyed kulturális műsorral és kiállításmegnyitóval zárták a programokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában