Helyi közélet

2016.05.09. 17:52

Templomi koncertek Kisvárdán

Kisvárda - Május 12-én, csütörtökön, este 6 órakor újabb koncert lesz Kisvárdán a görög katolikus templomban. A koncerten Pál apostol leveinek tanítását megzenésített verses formában adják elő. Zene: Gryllus Dániel, vers: Sumonyi Zoltán.

Kisvárda - Május 12-én, csütörtökön, este 6 órakor újabb koncert lesz Kisvárdán a görög katolikus templomban. A koncerten Pál apostol leveinek tanítását megzenésített verses formában adják elő. Zene: Gryllus Dániel, vers: Sumonyi Zoltán.

Kamarakoncert a templomban

Az idei év első templomi koncertje április 23–án volt a templombúcsú alkalmával. Ezen az áprilisi szombaton délután 2–kor és este 5–kor Kiss B. Attila Kossuth– és Liszt– díjas operaénekes és Nagy Lóránt színművész–rendező, mintegy másfélórás műsorát csodálhatták meg a jelenlévők. A két művész, az általuk képviselt műfaj határain belül röpke utazásra hívta a hallgatókat egy rendhagyó kamarakoncert keretében.

Kiss B. Atilla–(Bánffyhunyad, 1963. január 28.), az erdélyi származású Kossuth–díjas és Liszt Ferenc–díjas magyar operaénekes (tenor). Az erdélyi származású Kossuth–díjas tenor, Kiss B. Atilla a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének, és opera szakán szerzett diplomát. A prágai Mozart akadémián Eva Blahova, Kerstin Meyer és Ionel Pantea tanítványa volt. Részt vett Luisa Bosabalian és Mariana Nicolesco mesterkurzusain is. 1993–ban debütált a kolozsvári operában. A Magyar Állami Operaházban 1999–ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Az Erkel Ferenc művéből forgatott operafilmben, a Bánk bánban a címszerepet énekli és alakította Marton Éva és Rost Andrea partnereként. Külföldi vendégszereplései során Tokiótól Torontóig a világ különböző operaszínpadain lép fel. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Díjai, elismerései–Liszt Ferenc–díj (2002), A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011), Kossuth–díj (2014).

Nagy Lóránt–színművész, rendező, (Debrecen, 1979. szeptember 12.). A kisvárdai származású színművész 2005–ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Egyetem operett–musical szakán. Osztályvezető tanára, Kerényi Imre tanítványaként. 2012–ig, a DoktoRock színtársulat művészeti vezetője. Az egyetem elvégzése után a Rock es Musical Színházhoz, s Madách Színházhoz szerződött. Később a József Attila Színházhoz, a Veszprémi Petőfi Színházhoz; valamint több évig volt a Győri Nemzeti Színház tagja. Fellépett Lille-ben; Németországban 3 szezonon keresztül játszotta az “Eine Weihnachtsgeschichte” –(Isten pénze) musical Bob Cratchit főszerepét. Visszatérve megfordult a Szabad Tér Színháznál, a Szolnoki Szigligeti Színháznál; valamint számos új, magyar, progresszív zenés darab színpadi születésében vett részt főszereplőként. Jelenleg az Egri Gárdonyi Géza Színház társulatának a tagja.

Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő–testülete, a 174/2011. (VIII. 05.) számú ÖKT határozatával „Kisvárda Szolgálatáért” kitüntető díjban részesítette Nagy Lóránt színész–rendezőt, kisvárdai lakost. Munkásságának eredményességét eddig mintegy tíz lemez bizonyítja.

Esze Jenő (Budapest, 1947. március 26. –) Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, Artisjus–díjjal, Weiner Leó–díjjal kitüntetett zongoraművész, zeneszerző, zenepedagógus, a „könnyűzene elméletének atyja”, a Fantázia Szalonzenekar létrehozója. A koncert kísérőzenekarának további tagjai, akik a maguk hangszereinek mesterei: dob: Szakadáti Mátyás, gitár: ifj. Tornóczky Ferenc, basszusgitár: Barán Attila.

A Boldog Asszony anyánktól a Hazám hazámig

Nagy Lóránt a következőket mondta a műsorról. – Már régóta foglalkoztat, hogy a zenét hogyan lehetne összehozni a versekkel, olyan sanzonokkal, magyar dalokkal, amelyek eddig még nem nagyon jutottak el az emberekhez. Olyan dalokat, verseket próbáltam összeválogatni, amelyeket igazán szívből tudok előadni. Kiss B. Attila, mesterem, barátom, igazán jó érzésű magyar ember. Amikor beszélgettünk erről a lehetőségről, igent mondott. Nem minden nap tiszteli meg a kisvárdai közönséget egy Kossuth–díjas és Liszt Ferenc–díjas énekes. Kiss B. Atilla egyházi töltetű dalokat, áriákat énekelt. A műsor másik nagy emberi alakja Esze Jenő zongoraművész. Ő az a művész aki, gyakorlatilag mindent el tud játszani. Örültem, hogy egy ilyen csapatot tudtam erre az alkalomra összehozni. úgy érzem, hogy a közönségünk egy útravalót kapott a műsorunk által. A közönségünk, úgy állt fel, hogy most kaptam valamit, amit tovább viszek magammal s ez az, ami ma nagyon fontos.

– Felemelő volt számomra ez a kisvárdai fellépés –mondta Kis B. Attila operaénekes– s nem akarok közhelyeket mondani, de velünk voltak az égiek is. Ami a legfontosabb számomra, hogy így az emberek lelke is velünk volt. Amit mi ez alkalommal adtunk, azt hatványozottabban kaptuk vissza mind a két előadásban és ez nagyszerű érzés volt. Ilyen jellegű fellépésem még nem volt. Az egész ötlet Lóránt barátom fejéből pattant ki. Amit így együtt a fellépők hoztunk létre. Köszönöm a meghívást a lehetőséget s az itt átélt nagyszerű élményt. A templom közönsége nem titkolta el tetszését s egész hangosan nyilvánítottak véleményt, mindkét koncertet követően, amit ez úton is nagyon köszönünk.

A késő délutáni koncerten jelen volt Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában