Helyi közélet

2016.06.06. 07:42

Nyújts feléje „Véda-kart”! - Majdnem 30 ezer eljárás

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Vásárosnamény - Amióta április elejétől elkezdődött az „éleslövészet”, serényen dolgoznak az adatfeldolgozók Vásárosnaményban és Szombathelyen.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Vásárosnamény - Amióta április elejétől elkezdődött az „éleslövészet”, serényen dolgoznak az adatfeldolgozók Vásárosnaményban és Szombathelyen.

A Közúti Közlekedési Ellenőrzési Pontokról szép számmal érkeznek az információk a Robotzsaru segítségével a Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszerhez. A jogsértések feldolgozását és a közigazgatási hatósági eljárásokról szóló értesítések kiküldését a rendőrség két, az ország szélén lévő adatfeldolgozó központja végzi.

Naponta egymillió…

– Először a tesztidőszak alatt lehetett szembesülni azzal, hogy a járművezetők fokozottabban odafigyeltek a sebességhatárok betartására akkor, ha a Véda-rendszer kamerái környékén autóztak. A működésének van visszatartó ereje, az ellenőrzési pontok környékén érzékelhetően csökkent a járművek haladási sebessége – összegzett Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. Az ORFK Kommunikációs Szolgálat összegzése szerint a Véda-rendszer elemét képező, fixen telepített, komplex közlekedési ellenőrzési pontok naponta hozzávetőlegesen 1 millió jármű ellenőrzését végzik el, melyekből minden ezredik elhaladó járműnél regisztráltak jogsértést. Április 5. és május 5. között összesen 29 211 esetben indult eljárás a kamerák által készített felvételek alapján. A 28 999 sebességtúllépésen kívül 116 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, 68 esetben autópálya leállósávjának használata, 27 esetben tilos jelzésen áthaladás és 1 esetben vasúti átjárónál tiltott áthaladás miatt indult eljárás.

Műszaki, biztosítás?

Farkas Szabolcs rendőr alezredes, a vásárosnaményi adatfeldolgozó vezetője ottjártunkkor egyértelműsítette, hogy a Duna vonalától nyugatra, illetve a Budapesten elkövetett szabályszegések esetén a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, míg a Dunától keletre, valamint Pest megye területén elkövetett szabályszegéseknél a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálata folytatja le a járművek üzemben tartóival szemben az eljárásokat.

– Az is kimutatható, hogy a jármű rendelkezik-e érvényes műszakival, van-e kötelező felelősségbiztosítása, és elérhető az esetleges körözésére vonatkozó információ is.

A Robotzsaru–rendszer visszajelez a feldolgozónak, így válik teljessé az adatcsomag. Azt követően kezdődik el a fényképek feldolgozása, hogy beérkeznek az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező rendőri szervhez. Amennyiben az információk kétséget kizáróan alátámasztják a szabályszegést, az ügyintéző felügyelete mellett a döntéshozatal és a határozatok postázásra előkészítése automatizáltan működik – jelentette ki Farkas Szabolcs r. alezredes.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában