Helyi közélet

2016.09.13. 19:36

Gyanút fogtak és tiltakoznak a gazdák

Nyíregyháza - Felmerülhet a kartell, ha egyszerre és azonos mértékben csökkentették az árakat a feldolgozók.

Nyíregyháza - Felmerülhet a kartell, ha egyszerre és azonos mértékben csökkentették az árakat a feldolgozók.

Az almatermesztők megpróbáltatások sorát szenvedik el ebben az évben: egymást érték a természeti katasztrófák, fagy, jégverés, viharkár, de a legnagyobb csapásként a felvásárlási árakat élik meg, amelyeket – véleményük szerint – a feldolgozó üzemek „kartellgyanús” módon határoztak meg.

Ez áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gazdakörök Szövetsége állásfoglalásában, miután megtárgyalta az ipari alma átvételében kialakult helyzetet. Az ipari alma felvásárlási ára már a szezon kezdetén is önköltség alatt volt, de később egységesen, közel 20 százalékkal csökkentette azt a megyében működő valamennyi feldolgozó üzem.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a rendkívüli száraz, meleg időjárás hatására a jégverésben sérült alma egy része már a betakarítás előtt megsemmisül, ezért a várható hozam a korábban becsült mennyiségnél jelentősen kevesebb lesz.

A gazdák a kialakult helyzetet elfogadhatatlannak tartják, ezért az országos szövetséggel egyetértésben közösen lépnek fel a feldolgozó üzemekkel szemben. Ennek érdekében aláírás gyűjtésbe kezdtek, párhuzamosan a várható hozamok pontos felmérésével. Az információk birtokában határoznak a termelők a beszállítás leállításáról vagy a tiltakozás korábbi években alkalmazott módjáról.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában