Helyi közélet

2016.10.19. 11:34

A szilvalekvár ünnepe Erdélyben is

Demecser, Marosjára - Nemcsak nálunk népszerű a szilvalekvár, de Maros megye egyik kis településén, Marosjárán is. A falu elöljárói négy éve gondoltak egy merészet, s útjára indították a magyarországi testvértelepülésük, Demecser segítségével a szilvaízfőző fesztivált.

Demecser, Marosjára - Nemcsak nálunk népszerű a szilvalekvár, de Maros megye egyik kis településén, Marosjárán is. A falu elöljárói négy éve gondoltak egy merészet, s útjára indították a magyarországi testvértelepülésük, Demecser segítségével a szilvaízfőző fesztivált.

Hagyománynak számít

Bár az idén gyenge volt a szilvatermés azon a vidéken, ennek ellenére megrendezték immár negyedik alkalommal a már nagy népszerűségnek örvendő eseményt.

A demecseri Citrom Band fúvószenekar muzsikájával és a huszárok bevonulásával kezdődött az ünnepély. Az előző évekhez híven a magyar és székely himnusz elhangzása után a köszöntők hangoztak el. Kolcsár Gyula polgármester ünnepi beszéddel köszöntötte a jelenlévőket, a járaiakat, a faluba látogatókat. Szeretettel emlegette azokat, akikkel együtt annak idején megálmodták és meg is valósították a fesztivált. Név szerint is kiemelte Kiss Gyulát, Demecser önkormányzati képviselőjét, volt polgármesterét, valamint Kiss Gyulánét, a Szivárvány Egyesület elnökét, akik minden évben óriási részt vállalnak a szervezésben is. Kiss Gyula beszédében többek között arról szólt, ha valamit már több mint három alkalommal megrendeztek, az már hagyománynak számít. Kifejezte azt a reményét is, hogy az együttműködés tovább folytatódik majd a két település között.

Flekken és miccs

– Az ünnepi gondolatok után szórakoztató műsorok voltak, illetve mindenki kedvére falatozhatott. Tett róla Nagy Csaba helybeli vállalkozó is, aki finom flekkent és miccset sütött, hogy a szilvapálinka meg ne ártson. Szilvaízet is lehetett kóstolni, amit hagyományosan rézüstben főzött Kapás Margit. Mint elmondta, 150 kg szilvaízet főztek ki egy hét alatt. Igaz, hogy csak húsos szilvából, mert besztercei szilva nem termett az idén. Az igazi szilvaízet cukor hozzáadása nélkül főzik, legalább 8 órán keresztül – tudtuk meg Kiss Gyula Tibortól, a Demecseri Fúvószenekari Egyesület elnökétől.

KM


Élmények

– A fúvószenekar másnap közreműködött egy misén, majd a hazaúton megtekintettük a Tordai-hasadékot, így újabb élménnyel lettünk gazdagabbak, ugyanis az odautazáskor a koltói Teleki-kastélyt is felkerestük tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában