Helyi közélet

2017.05.12. 17:10

Így tettek rá egy nagy lapáttal

Nyíregyháza - A népi játék és a táncos mozgás alapjai a pedagógiai munka egészét átszövik.

Nyíregyháza - A népi játék és a táncos mozgás alapjai a pedagógiai munka egészét átszövik.

Immáron ötödik alkalommal tartották meg Nyíregyházán az „Így tedd rá!” program népijáték- és néptáncmódszertani továbbképzést. A háromnapos programon több mint 40 pedagógus vett részt, akik a helyi óvodákból és iskolákból érkeztek.

Játékos keretek között

„A játékok évszázadokon át segítették a gyermekeket az életre való felkészülésben. Ha jól nyúlunk hozzá ehhez az örökséghez, a ma gyermekeinek is épp olyan jó játékos tanulási élményt közvetíthetünk. Mert a játék örök!” – idézték fel az elején a résztvevők Balatoni Katalin programgazda szavait.

Az „Így tedd rá!” program számos pedagógusnak nyújtott már segítséget a mindennapokban azzal, hogy játékos keretek között ismertetik meg a gyermekekkel a saját kultúrájukat.

Példamutató nyitottság

Balatoni Katalin egy olyan módszert dolgozott ki, mely magában foglalja a népi kultúránk örökségét a mai, XXI. századi keretek között, újraélhető és élményszerű képességfejlesztést biztosítva a gyermekek számára.

A továbbképzéseken szerzett tapasztalatok és ismeretek (a népi játékok, a módszertani eszközök és ötletek, táncos mozgásfejlesztés lehetőségei) az újszerű pedagógiai elvek mentén igazodnak a kora gyermekkori, óvodai és kisiskolás életkorhoz.

– Példamutató a helyi és környékbeli pedagógusok hozzáállása, nyitottsága, melyet a Kerekerdő Óvodában is tapasztalunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az óvodában már a min­dennapi életbe beépítették az „Így tedd rá!”-módszereket, s ahol a népi játék és a táncos mozgás alapjai a pedagógiai munka egészét átszövik. Ez az egyik fő célunk: gyerme­keink ismerkedjenek meg saját ­kul­túrájukkal, és élményként jelenjen meg számukra – ­kommentálta lapunknak a programot Szálkuné Mikulás Katalin, az Eszterlánc Északi Óvoda tagintézmény-vezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában