Helyi közélet

2017.07.01. 14:29

Megtréfálta az eső az eszlári aratónap résztvevőit

Tiszaeszlár - Az igazi vidéki vendéglátók kiadós reggelivel fogadták Tiszaeszláron a 17. aratónap résztvevőit, akik között Csurka László színművész is jelen volt.

Tiszaeszlár - Az igazi vidéki vendéglátók kiadós reggelivel fogadták Tiszaeszláron a 17. aratónap résztvevőit, akik között Csurka László színművész is jelen volt.

A terveket - ahogy a mezőgazdaságban élők esetében máskor is - az időjárás átírta, és a kézi kaszálás helyett a következő munkafolyamatot, a cséplést láthatták a nézők.

Nehéz munka volt az aratás, mert ki kellett várni a jó időt – mondta el Kovács Pista (81) bácsi. 13 évesen már kaszált, és erre akkor büszke volt, hisz a legények közt ez már kiváltságnak számított. Nem tudott annyit teljesíteni mint a többiek, de egy fél rendet levágott, míg a többiek egy egésszel végeztek, ám az is számított. Minden munkafolyamatnak megvolt a maga tudománya, és ahogy a marokszedés és a kévekötés a nők munkája volt, a kaszálás meg a férfiaké. Kortársa, a szintén helybeli Olajos Dániel hozzátette: ő bizony 16 évesen vette kézbe a kaszát, addig kévét kötött, meg a topra adogatta fel az ott serénykedő édesapjának. Nem vártak ennyit az aratással, akkor mentek a táblára, amikor az asszonyok a learatott kévét még keresztbe tudták kötni, annyira még hajlott a növény szára. Úgy hagyták kiszáradni, és azután jöhetett a cséplés. Ha eleredt az eső, mint ma, akkor behúzódtak Pózer Mihály bácsi csűrjébe, mert a víztől elnehezült gabona lehasalt, nem lehetett levágni. A békési születésű színművész Csurka László hozzátette: ő diákmunkásként 50-ben vagy 51-ben felment a cséplőgép tetejére, az etetőhöz, de a felnőttek leparancsolták onnan, a törekhez.

A most feldolgozott árpát maga Pista bácsi kaszálta pár napja. Ahogy a cséplőgépet egy szíjjal a mellé állított traktor mozgásba hozta, hullott a zsákokba a mag. A mellé eső szemeket József és Ágika söpörték a markukba, a mai gyermekek már ritkán láthatják az ilyen érdekességeket. A vendégek átmentek Bashalomra, ahol megáldották az új kenyeret. Az esti programokban íjászbemutató, hagyományőrző katonai bemutató, este pedig élő Bikini koncert kapott szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában