Helyi közélet

2017.10.23. 16:23

Fényeslitkéről jutott el az Európai Unió számos városába

Fényeslitke - Mára országosan is meghatározó céggé vált a 20 éve alapított Megakom a városfejlesztésben. A Kelet arcképcsarnoka: Róka László, a Megakom Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója.

Fényeslitke - Mára országosan is meghatározó céggé vált a 20 éve alapított Megakom a városfejlesztésben. A Kelet arcképcsarnoka: Róka László, a Megakom Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója.

– Fényeslitkén nőttem fel, ahol ma is található a szülői házunk – mondta kezdi Róka László, akinek a kötődése a településhez ma is nagyon erős. A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium volt a másik meghatározó ifjúkori élmény az életében, aztán amolyan „országjárásba” kezdett: Győrben nappalin szerzett diplomát a műszaki főiskolán, hogy aztán az ország másik végében, Záhonyban foglalja el első munkahelyét számítástechnikusként.

– Munka mellett tanultam a Szegedi Egyetemen pedagógiatudományt, majd hallgatója lettem Budapesten a Közgazdaságtudományi Egyetemnek, ahol marketing-szakközgazdászi diplomával jutalmazták az igyekezetemet – meséli. Záhonyból visszavezetett az útja Nyíregyházára, a tanárképző főiskolára, ahol kezdetben videotechnikusként dolgozott, majd a Népművelés Tanszéken lett oktató. De nem csak a főiskolán figyeltek fel a sokoldalúságára: a rendszerváltás idején ő lett a Primom Vállalkozási Központ marketingigazgatója.

Bátran állt a kihívások elé

– A rendszerváltáskor sokan kezdtek vállalkozni megyénkben is, segítettük őket, hogy minél többen talpon maradjanak. Négy évig igyekeztünk kinek-kinek megtalálni a legjobb formákat, pályázatokat. 1994-ben új uniós kísérleti program indult a térség fejlettségi különbségeinek kiküszöbölésére.

Ez egy máig mintaértékű területfejlesztési kezdeményezés volt – a magyar kormány, a megye és az Európai Unió összefogásával. Ennek keretében az országban elsőként itt, Nyíregyházán hozták létre a Megyei Fejlesztési Ügynökséget, aminek Róka László lett az igazgatója. Ebben az időszakban sok magyar és külföldi szakértővel, tanácsadóval került kapcsolatba, s tapasztalatcsere keretében bejárta az EU szinte minden országát.

– Húsz évvel ezelőtt – egy tehetséges és vállalkozó szellemű kollégámmal, ifj. Kézi Bélával újabb kihívást vállalva létrehoztuk a Mega­kom Tanácsadó Irodát, ahol nemcsak a megyei, de az egész országot érintő programokban és fejlesztésekben is dolgozunk időnként. Mára országosan is meghatározó szakértő céggé vált a Mega­kom a városfejlesztésben, a gazdaságfejlesztésben és a nemzetközi együttműködési projektek előkészítésében, végrehajtásában. Cégünk egy olyan magyar tanácsadó iroda, mely immár 1997 óta segíti az ügyfeleit az EU-s fejlesztési programok és projektek magas színvonalú megvalósításában.

Mindkét lánya pszichológus lett

Róka László magánélete is olyan rendben van, mint a munkája: felesége az egészséges életmód területén dolgozik tanácsadóként, valamint önkéntesként segíti a kisgyerekes családokat az Otthon Segítünk Alapítványnál. Mindkét lánya pszichológus, már önálló családjuk van. László aktív, sportos életet él, rendszeresen túrázik, teniszezik, síel, emellett igyekszik aktív társadalmi életet élni Nyíregyházán és mind cégvezetőként, mind magánemberként minden lehetőséget megragad, hogy segítse a megyeszékhely fejlődését.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában