Helyi közélet

2017.11.24. 15:23

Egy újabb lehetőség a felzárkóztatásra

Nyírbátor - A nyírbátori projekt mögé a minisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is odaállt.

Nyírbátor - A nyírbátori projekt mögé a minisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is odaállt.

Az unió és a magyar állam 500 millió forintos támogatásából indulhat el hamarosan az a komplex integrációs és felzárkóztatási program, melynek célja, hogy a nyírbátori kistérség hátrányos helyzetű családjai a hazai társadalom szerves egységévé válhassanak. Az Adj esélyt a jövődnek! című projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották Nyírbátorban.

Minden területen dolgozni kell

– A jövő nagy kérdéseinek egyike, hogy a felnövő generáció tagjai mennyire tudják érdekeiket érvényesíteni, mennyire sikerül nekik beépülni a társadalomba. Ehhez minden területen egyenlő esélyeket kell teremtenünk a fiataloknak, csak ez jelenthet biztos táptalajt az integráció elősegítéséhez. A jövő gazdasági stabilizációja nagyban függ attól, hogy mennyire sikerül a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatását megoldanunk – fogalmazott a Kulturális Központban megtartott eseményen Máté Antal. Nyírbátor polgármestere visszautalt a Meseház Óvoda fiataljainak táncos-énekes előadására, mikor azt mondta: lényeges, hogy az imént fellépő gyerekek milyen emberekké válnak, milyen értékrendet sajátítanak el.

Nem csak az üzemek száma…

– Egy település gazdasági fejlődése nem csak azon múlik, hogy hány üzemet adunk át és hány munkahelyet teremtünk, hanem attól is, hogy azok az emberek, akik ezeket az álláshelyeket majd betöltik, milyen tudással és értékekkel rendelkeznek, hogyan tudnak beilleszkedni, milyen erős az őket körülvevő közösségi háló – osztotta meg a gondolatait a hallgatósággal Máté Antal. Hozzátette: a hivatalosan csütörtökön kezdődő program egy nagyon jó dolog, de csak ez önmagában nem oldja meg a problémákat, hiszen minden területen (család, bölcsőde, óvoda, családsegítő szolgálat, általános és középiskola, pedagógiai szakszolgálat) komoly összefogásra és összehangolt, tudatos munkára van szükség.

Helyben lehet megoldani

– Nem szabad homokba dugnunk a fejünket, látni kell, és saját magunknak, itt, helyben kell megoldanunk a problémákat. Az önkormányzat szeretne egy ösztöndíj-programot is elindítani, ezzel is segítve a hátrányos helyzetű gyerekeket, de a családokat és a felnőtteket is szeretnénk bevonni a különböző felzárkóztatási programokba, mert megfelelő családi háttér nélkül nem lehet előrelépést várni a gyerektől, enélkül hosszú távon életképtelen bármiféle integrációs törekvés – emelte ki a településvezető, majd elmondta, hogy az Adj esélyt a jövődnek! projekt egyes elemeit most rakják össze a szakemberek. Olyan programok megvalósítására törekszenek, melyek majd a projekt lezárulta után is működésképesek lesznek. Előadásának zárásaképp Máté Antal hozzátette: örül, hogy a projekt mögé a minisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is odaállt.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában