Helyi közélet

2018.01.09. 10:07

Komposzt lehet a karácsonyfákból

Nyíregyháza - Elkezdődött a hagyományos karácsonyfagyűjtő akció hétfőn.

Nyíregyháza - Elkezdődött a hagyományos karácsonyfagyűjtő akció hétfőn.

Örökzöld téma ilyentájt, hogy vízkereszt után egyre több fától szabadulnak meg. Nyíregyházán a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. a helyi önkormányzattal karöltve az idén is kiírta a hagyományos akcióját, mely során hétfőtől január 20-ig karácsonyfagyűjtő akciót szervez. Tavaly átlépték a bűvös határt: összesen 1001 fát vittek be a Korányi Frigyes utca 3., valamint Kerék utca 1. szám alatti hulladékudvarokba. A beszállított karácsonyfáért sorsjegyet kapnak a résztvevők, mellyel sorsoláson vesznek részt, és ajándékokat nyerhetnek.

– Az elmúlt esztendőben a legtöbbet gyűjtő 483 fát hozott be az akció ideje alatt. A január 20-i nyilvános sorsoláson természetesen annak a nagyobb az esélye, hogy nyerjen, akinek minél több a nyereményszelvénye – jegyezte meg Hajnal Tünde PR-referens. – Azokat a fákat, amiket nem visznek a hulladékudvarokba, a kommunális hulladékkal együtt gyűjtjük be, tehát nem hasznosulnak. Az elkülönített gyűjtés során beszállított fákat az idén komposztáljuk, a komposztot pedig a város közterületein használjuk fel.

Éves tervben rögzítik

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a megyeszékhelyen kívül mi a helyzet e téren, és a szálak az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez vezettek.

– A 2018-ra érvényes Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv alapján a hulladék-közszolgáltatónak családi házas övezetben évente legalább 10, társasházas övezetben pedig 4 alkalmat kell biztosítani a szelektíven gyűjtött zöldhulladék összegyűjtésére és elszállítására – kezdte reagálását Éberhardt Gábor ügyvezető. – A szelektív zöldhulladékot lehet háznál gyűjteni (barna kukában vagy zöldhulladékzsákban), vagy 20 kilométeren belül elérhető zöldhulladék-gyűjtőpont biztosításával. Társaságunk januárban két alkalommal biztosítja a karácsonyfák összegyűjtését a megye valamennyi helységében. Az egyes településekre vonatkozó időpontokat a kiosztott gyűjtési naptár tartalmazza, amelyet elektronikus formában el lehet érni társaságunk, illetve alvállalkozónk honlapján (eakhulladek.hu, thgkft.hu).

– Emellett ügyfeleink leadhatják fenyőfáikat Nyíregyházán a két hulladékudvarban, valamint a kisvárdai és nagyecsedi komposztáló telepeken is. A begyűjtött, leadott karácsonyfákból – a megfelelő kezelést követően – talajerő-utánpótló komposzt készül – jegyezte meg Éberhardt Gábor, az Észak – Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

KM–KO, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában