Helyi közélet

2018.04.03. 07:28

Nem vicc: egy ötmázsás, elszabadult bika rontott be a a Nyíregyházi Járási Tanács mezőgazdasági osztályára

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, 1977-es, 1987-es és 1997-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, 1977-es, 1987-es és 1997-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. április 7., szerda

Fiút akarsz? Szülj a nyírbátori otthonban!

Nyírbátor újabb lépéssel jutott közelebb a városias jelleg kiépítéséhez: az MKP kezdeményezésére felállították, és már meg is nyitották a szülőotthont. A község saját erejéből vásárolta meg az uradalmi kastélyt, átalakíttatta és fővárosi nívójú berendezésekkel szerelte fel. A szülőotthon ápoltjai részére hideg-meleg vizes fürdő, ágynemű, babakelengye áll rendelkezésre. A szülőotthont egy hónapja nyitották meg. Ez idő alatt tizenegy gyermek született itt, közülük nyolc fiú. Nyírbátorban és ­környékén már szállóigévé vált a mondás: „Ha fiút akarsz, szülj a nyírbátori szülőotthonban!”

Hatvan éve írtuk

1958. április 2., szerda

Április 4-én szünetel a belföldi légi forgalom

A MALÉV közlése szerint április 4-én a belföldi repülőforgalom szünetel, a külföldi forgalomban pedig módosítják a menetrendet. Április 5-én és 6-án a vasár- és ünnepnapokra előírt menetrend szerint járnak a gépek.

Ötven éve írtuk

1968. április 3., szerda

Nem áprilisi tréfa

Április elsején a Nyíregyházi Járási Tanács mezőgazdasági osztályát egy, a teherpályaudvarról elszabadult bika látogatta meg. A nyírteleki Dózsa Termelőszövetkezet ötmázsás, exportra szánt marhája miután a tanács kerítését átugrotta, felment a lépcsőn, és – szemtanúk szerint – a büfé felé igyekezett. A tanács dolgozói zárt ajtók mögé menekültek, míg a rakodók hosszú kötelekkel megzabolázták az állatot. Egyébként a járási tanács mezőgazdasági osztályán aznap állatte­nyésztési szakeligazítást tartottak.

1968. április 6., szombat

Édesített tégla

Nem végeztünk vegyelemzést ama tárgyon, amit B. Sándor demecseri lakos hozott be szerkesztőségünkbe, de így is bizonyossággal felfedeztünk a tárgyban egy közönséges tégladarabot. Ám amilyen kicsiny volt a tégla, olyan szépen bevonták cukorral. Igen, cukorral, mert a tégla egy „Dunakavics” feliratú, a Magyar Édesipar meghatározatlan gyárából kikerült műanyag zacskóban volt. B. Sándor ezt a csomagocskát vette a kislányának három forint ötvenért. Nem értjük az édesipart. A tégla manapság hiánycikk hazánkban – miért kell ilyen célokra is elvonni az építkezésekről?

Negyven éve írtuk

1978. április 7., péntek

Kölcseysek a győztesek

A kiképzési tervnek megfelelően, a forradalmi ifjúsági napok rendezvénysorozatának egyik kiemelt eseményeként bonyolították le Nyíregyházán az Ifjú Gárda-menetdalverseny városi döntőjét. A Szamuely Tibor Ifjú Gárda­zászlóalj tizenöt alegysége versengett a helyezésekért. Az elmúlt két évben győztes Kossuth-szakasz az eredményei alapján biztos esélyesnek tűnt. Azonban ezúttal „csak” a harmadik hely jutott a megye legrégibb gimnáziumának, ugyanis a Széchenyit is megelőzve a Kölcsey Ferenc-alegység győzött.

Harminc éve írtuk

1988. április 7., csütörtök

Lesz-e örökösföldi Sky Chanel?

Sok telefont kaptunk Nyíregyházáról, az Örökösföldről. Olvasóink arra voltak kíváncsiak, lakótelepükön miért nem fogható a műholdas tévéadás, holott a városi televízió programját ott is nézhetik. Szondy Zoltántól, a MODUL üzemvezetőjétől megtudtuk, hogy csak azokban a lakásokban látható a Sky Chanel, ahol már kiépült a városi törzs­kábel. Örökösföldön a VTV adását is külön játsszák be egy videokazettáról. A tervekben szerepel a törzskábel összekötése az örökösföldi hálózattal, de ez anyagi okok miatt még nem valósulhatott meg. A MODUL-nál mindent megtesznek azért, hogy egy külön parabolaantenna felállításával Örökösföldön is nézhessék a műholdas műsorokat.

Húsz éve írtuk

1998. április 3., péntek

Hagyományteremtés

Egy település igazán sajátos arculatot szokásain, hagyományain keresztül kap. Timáron ilyen hagyománynak számít már, hogy az elhunyt falubeli tiszteletére kitűzik a polgármesteri hivatalra a gyászlobogót. Szokás, hogy az általános iskola búcsúzó nyolcadikosai elültetnek egy-egy fát. Az is rendszeressé vált, hogy a nyolcadikosok néhány órára a polgármesteri hivatal vendégei, ahol a jegyző felkészíti őket az önálló ügyintézésre. Az idén először – hagyományteremtő szándékkal – a végzős diákok a község címerével ballagnak, hogy el ne felejtsék: a falu visszavárja őket.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában