Helyi közélet

2018.07.03. 15:25

Házhoz jön a finn, brazil, vagy az ázsiai kultúra

Nyíregyháza - Augusztusban öt külföldi diák jön egy tanévre, négyen közülük még befogadó családot keresnek.

Nyíregyháza - Augusztusban öt külföldi diák jön egy tanévre, négyen közülük még befogadó családot keresnek.

Augusztus végéig 21 országból összesen 113 cserediák érkezik Magyarországra az előttünk álló 2018-2019-es tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük 5 külföldi középiskolás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. Számukra toboroz önkéntes családokat a megyéből a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, amely július végéig választja ki a leendő befogadó családokat a következő tanévre.

Feledhetetlen, amikor a cseretesók megfelezik a szendvicset." Karácsonyné hajdú Katalin

Jó hírünket viszik

A nyíregyházi körzetben tanuló külföldi fiatalok és a Szabolcsból kiutazó középiskolás „nagykövetek” évről évre a megye jó hírét öregbítik szerte a világban: ebben a tanévben a körzetből öt diák tanul Franciaországban, Hollandiában, a Fülöp-szigeteken, Portugáliában és az Egyesült Államokban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig jelenleg 4 külföldi – belga, chilei és thaiföldi – középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával. A nyíregyházi körzetben jelenleg 35 önkéntes segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: ők tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára.

Négynek keresnek családot

A következő tanévre 5 külföldi diák érkezik megyénkbe, közülük egy török fiú számára már talált szerető fogadócsaládot az AFS. A nyár végén érkező 4 további – thai, török, hongkongi, brazil, finn vagy indonéz – cserediák befogadására az AFS újabb fogadócsaládok jelentkezését várja a megyéből.

– Miért jó cserediákot fogadni? Az ember a saját otthona kényelmében, utazási költségek nélkül, beszélgetve ismerhet meg egy másik kultúrát, annak ételeit és étkezési szokásait – árulta el Karácsonyné Hajdú Katalin Nyíregyházáról.

– Megtudhatjuk, hogyan gondolkodnak a világ más tájain, milyen ünnepeket tartanak fontosnak és hogyan ünnepelik azokat. Meg aztán vannak feledhetetlen pillanatok, például amikor az egyik cserediák remegő hangon megkérdezi tőled, hogy szólíthat-e anyának, vagy amikor az ázsiai gyereked este 11-kor pizsa­mában boldogan kiszalad élete első hóesésébe. Megható az is, amikor este hullafáradtan arra érkezel haza, hogy a fogadott gyerek finom vacsorát főzött neked, vagy amikor a „cseretesók” megfelezik a szendvicset, a csokit, az innivalót, mert a másik otthon felejtette az övét – sorolta mosolyogva.

Nyolcvannál több ország

A szintén nyíregyházi Ilyés Annamária ugyanilyen lelkesedéssel árulta el, hogy élete egyik legjobb döntését hozta, amikor cserediákot fogadott. – Az elmúlt két évben egy thai, illetve egy chilei cserediákot fogadtunk be a családunkba. Rajtuk keresztül kinyílt a világ, két teljesen más kultúrát ismertünk meg úgy, hogy ki se kellett tennünk a lábunkat a saját otthonunkban. Életre szóló élményekkel gazdagodtunk a velük töltött idő alatt.

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb – hazánkban 1990 óta működő – önkéntes szervezetének, az AFS-nek köszönhetően több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3–11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak. Eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezték meg.

KM


Hasznos tudni

Hogyan válhatunk fogadó családdá? Felvilágosításért az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat az önkéntesek. Számukra az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból érkező emberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában