Helyi közélet

2018.07.19. 14:11

Képzésen és vizsgán is voltak a vadászok

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A közölt adatok alapján július közepén feloldották a tilalmat a vadásztársaságok számára.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A közölt adatok alapján július közepén feloldották a tilalmat a vadásztársaságok számára.

Sokfélét lehetett hallani eddig is az afrikai sertéspestisről (ASP). Lássuk hát a tényeket, már ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét illeti!

Nagy a felelősségük

Már az elején szükséges leszögezni, hogy a betegség csak a vaddisznót és a házi sertést betegíti meg. A megfertőződött egyedek szinte kivétel nélkül elhullanak. A vadászokat két ok miatt érinti érzékenyen a betegség megjelenése. Egyrészt a vadászható vaddisznó potenciálisan veszélynek van kitéve. A lett és litván példákból látható, hogy milyen drasztikus állománycsökkenést képes okozni a betegség. A másik ok a házi sertés megfertőzésének lehetősége. A vaddisznókkal, illetve a fertőzést továbbadó váladékokkal érintkezve a fertőzés átvitelének lehetősége nagy. Ezért a külterületen közlekedő személyeknek fokozottan figyelniük kell a járványügyi fertőtlenítési előírások betartására. Különösen nagy a vadászok felelőssége, melyet ők is átéreztek és az előírások maximális betartásával végzik feladataikat. 2018. május 16-án megyénkben is találtak vírussal fertőzött vaddisznót.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium a megye 45 vadásztársasága területére elrendelte, hogy ott kizárólag a járványügyi vizsga letétele után lehet a vadászatot folytatni. A megye többi vadásztársaságánál pedig a már korábban bevezetett járványvédelmi intézkedéseket pontosították.

A megyei kormányhivatal a Vadászkamara megyei szervezetével együttműködve hamar megkezdte a vadászok járványügyi képzését és vizsgáztatását. A gyorsaságnak és a vadászok lelkiismeretes együttműködésének is köszönhető, hogy bár még néhány vaddisznóban kimutatták az ASP vírusát, mégis sikerült megakadályozni a házi sertésre való átterjedését. A Vadászkamara és Vadászszövetség számos adatot kért a vadászattól letiltott vadásztársaságoktól, melyeket továbbított a megfelelő országos szervekhez. A közölt tényeknek is köszönhető, hogy július közepén feloldást nyertek a tilalom alól ezek a vadásztársaságok és újra tudják végezni vadgazdálkodási feladataikat.

- Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei titkára -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában