Helyi közélet

2018.08.31. 18:31

Felmérik, mi kerül a tányérunkra

Nyíregyháza - Megyénk nyolc településén élőkhöz is bekopogtatnak a kérdezőbiztosok.

Nyíregyháza - Megyénk nyolc településén élőkhöz is bekopogtatnak a kérdezőbiztosok.

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2000 és 2015 között a várható élettartam közel négy évvel, 75,7 évre emelkedett, még mindig öt évvel marad el az uniós átlagtól.

Hazánkban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik a fő halálozási okot. A helytelen táplálkozás, a dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy egészségmutatóink messze alulmúlják az Európai Uniós átlagot.

A kormány az elmúlt években több egészséges táplálkozást ösztönző intézkedést hozott, de a népegészségügyi programok kidolgozásához szükség van felmérésekre.

Egészségben élni

Éppen ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ismét tápláltsági állapotfelmérést végez a lakosság körében. Az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a táp­anyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet.

A felmérés lehetőséget kínál arra is, hogy más, a nép­egészségügyi akciótervek előkészítéséhez szükséges információk is elérhetővé váljanak a szakemberek számára – adta hírül lapunkhoz is eljuttatott közleményében az OGYÉI.

A szeptember elején induló és december közepéig tartó adatrögzítés alapján készülő kutatás nélkülözhetetlen bizonyos népegészségügyi programok kidolgozásához, és reális képet nyújt a lakosság táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról.

A közlemény emlékeztet rá: eddig 2009-ben és 2014-ben végeztek hasonló felmérést Magyarországon, az azonos módszertannal végzett vizsgálatok eredményeinek összevetése lehetővé teszi az időbeli változások kimutatását. A mostani kutatás egy, a korábbinál bővebb, a nép­egészségügyi intézkedések megalapozott előkészítését szolgáló modult is tartalmaz majd: egyrészt a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekre, az étrend-kiegészítők fogyasztására és a dohányzással kapcsolatos szokásokra is rákérdez .

Étkezési naplót adnak

A népegészségügyi felmérésben országszerte 149 településen (ebből nyolc megyénkben van: Ajak, Bököny, Fényeslitke, Kemecse, Nagyecsed, Nyíregyháza, Olcsva és Tiszabecs) több ezer felnőttet keresnek fel az OGYÉI által megbízott cég – a Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft. – kérdezőbiztosai. Ők egy kérdőív kitöltésére kérik a lakosokat, ezzel párhuzamosan pedig átadnak egy úgynevezett táplálkozási naplót, s arra kérik az érintetteket, hogy három napon keresztül rögzítsék, mit fogyasztottak.

Ezt követően egy dietetikus jelentkezik a vizsgálatba bevont személynél, akinek segítségével átbeszélik a táplálkozási napló adatait, emellett pedig testsúly- és magasságmérést is végeznek – részletezte az OGYÉI.

A részvétel nem kötelező

A felmérésről a kutatócég levélben már tájékoztatta, illetve folyamatosan tájékoztatja az érintetteket. A részvétel nem kötelező, mindenki eldöntheti, hogy részt kíván-e venni a vizsgálatban.

Az OGYÉI kiemelte: a felmérésben résztvevők együttműködésükkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hatékony népegészségügyi programok segítségével növekedhessen a hazai lakosok egészségben eltöltött éveinek száma és növekedhessen az élettartam.

Szigorú adatvédelem

A begyűjtött adatokat az OGYÉI a hatályos adatvédelmi jogszabályok előírásainak szigorú betartásával, az egyéni azonosítást kizáró módon kezeli, és csak tudományos kutatási célra használja fel, amelyet a későbbiekben (összesített adatok alapján) publikál majd.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában