Helyi közélet

2018.11.06. 16:03

360 fokos videó: Esély az életre a sérült madaraknak

Nyíregyháza - A záhonyi határról érkezett kétszázötven, szörnyű állapotban lévő védett énekesmadár.

Nyíregyháza - A záhonyi határról érkezett kétszázötven, szörnyű állapotban lévő védett énekesmadár.

Szívszorító látvány lehet egy méltóságteljes, gyönyörű állatot szenvedni látni. Szerencsére vannak, akik segítenek rajtuk: dr. Kiss Csabánál jártunk, aki a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedik Nyíregyházán.

Áramütés érhette

A megyeszékhelyen nincs hivatalos madármentő állomás, a sérült madarak csak annyi ideig maradnak a segítő önkénteseknél, amíg stabilizálják az állapotukat: a gyógyultakat szabadon engedik, a további kezelésre szorulókat minél hamarabb Hortobágyra szállítják.

Az a héja is hamarosan oda kerül majd, amelyikkel ottjártunkkor találkoztunk, hiszen nem fog tudni többé repülni. Valószínűleg áramütés érhette, már sérülten találtak rá.

– Környezetvédelmi iskolába jártam, tizenéves korom óta érdekelt a madarászat és a természetvédelem – mondta el dr. Kiss Csaba arról, hogyan kezdett el madármentéssel foglalkozni. – Egyszer egy pályázatnak köszönhetően eljutottam Hortobágyra: elkezdtem önkénteskedni, minden nyáron heteket töltöttem a madárkórházban.

Van diszpécserszolgálat

A természet szeretete és az önkéntességre áldozott idő a felnőttkorát is végig kíséri. Dr. Kiss Csaba arról is beszélt, hogy évente két-háromszáz sérült madár fordul meg nála. Sajnálatos esetekre és sikertörténetekre egyaránt van példa.

– Ezen a nyáron egy gyönyörű szép, felnőtt fekete gólya repült neki egy vezetéknek, a balesetet látták is, azonnal sikerült a madarat megfogni – mesélt egy nemrég történt, szomorú ügyről. – Kerítettünk helyben műtőt, megpróbáltuk minél gyorsabban ellátni. Már a műtőasztalon láttuk, hogy a szárnyát nem fogjuk tudni megmenteni. Sajnos, már a beavatkozás kezdeti fázisánál elpusztult, mert nagyon sok vért veszített. Nagyon sajnáltam azt a madarat: rengeteget küszködtünk, hogy el tudjuk látni, és nagyon sokan összefogtak azért, hogy meg tudjuk menteni az életét.

Egy másik megrázó eset is szóba került: akkor a záhonyi határról érkezett 250, szörnyű állapotban lévő védett énekesmadár ellátásában kellett segítenie. Megpróbálták becsempészni őket Magyarországra, egy nagyon kicsi helyen összezárva. Szinte mindegyikük sérült volt már, de szerencsére – illetve a sok befektetett munkának köszönhetően – jelentős részük túlélte a megpróbáltatásokat, és visszatérhettek a természetbe.

Ha sérült madarat találunk, a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház honlapján megtaláljuk a lakóhelyünkhöz legközelebbi önkéntesek, civil szervezetek listáját, akikkel felvehetjük a kapcsolatot, illetve telefonálhatunk a diszpécserszolgálatnak: 0630/535-64-84.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="4037226"]

[related-post post_id="4024131"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában