Megyenap Máripócson

2019.05.24. 19:02

A nemzet egyik nagy lehetősége a vidéki Magyarország

Egyházi és közjogi méltóságok, országgyűlési képviselők, polgármesterek töltötték meg péntek délután a máriapócsi kegytemplomot, amely a megyenapi ünnepségnek adott otthont.

Máriapócs, 2019. május 24. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson, a görögkatolikus kegytemplomban tartott megyenapi ünnepségen 2019. május 24-én. MTI/Balázs Attila

– Hiszek Isten országában, amely érzékelhetővé teszi Krisztus jelenlétét és hiszek abban az országban, amelyben ezt nap mint megélhetjük, megtehetjük – így köszöntötte a résztvevőket Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek-metropolitája, hozzátéve: a feltámadt Krisztusból kell táplálkoznunk.

Történelmi messzeség

– Óriási megtiszteltetés, hogy nemzeti kegyhelyünkön tarthatjuk a megyenapi ünnepséget, és itt emlékezhetünk az 1092-es szabolcsi zsinatra, amely ezer éves történelmi messzeségbe vezet vissza bennünket – mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlése elnöke, hozzátéve: őseink önfeláldozása bennünket is kötelez.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy közös munkával sikerült elérni, hogy Máriapócs a Nyírség egyik olyan ékszerdobozává váljon, ahol képesek több százezer zarándokot fogadni évről-évre.

Fontos a vidéki Magyarország

– A megyék és azok önkormányzatisága a nemzet érdekeit védeni hivatott magyar állam történelmi gerincét képezik – mondta az Országgyűlés elnöke, Kövér László, aki úgy fogalmazott: a szabolcsi zsinat nem csak a jogfejlődés terén volt jelentős eseménye a magyar történelemnek, de a lelkiség szempontjából is. – Szent László képes volt megnyerni a háborúkat, de képes volt a békét is megnyerni. A törvényei segítségével megerősítette az államiságot, de hit nélkül ez nem működött volna. A boldogulásunk csak a közösségen belül képzelhető el, valamennyien egymáshoz tartozunk, de egymásnak is tartozunk. A görögkatolikus egyház olyan közösség, amelynek erejét ez a templom is bizonyítja: amikor az ország ki volt szolgáltatva a hatalmasabb erőknek, a kegyképet egészen egyszerűen elvitték innen, de ahogy az egyházközösség, úgy Magyarország, is megmutatta, hogy amit gyengíteni akarnak, az megerősödik.

– A kormány 2010 óta nem a terheket, hanem a lehetőségeket növeli. A 2011-es Alaptörvény és az új törvények védik a magyar embereket, akikkel szövetséget kötöttünk és együttműködésre törekszünk. Az elmúlt 9 év alatt csökkent a munkanélküliség, az infláció és az államadósság, nőtt az ország gazdasági ereje, a fejlődés pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is szemmel látható. A kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát, így a helyhatóságok a saját fejlesztéseire tudtak koncentrálni, és ma már nemcsak a fővárost és a nagyvárosokat, de a falvakat is tudjuk erősíteni, a kormány pedig jól tudja, hogy a nemzet egyik nagy lehetősége a vidéki Magyarország.

Rájuk épül a jövő

– Számunkra a legfontosabbak a családok, mert rájuk épül a jövő. A kormány soha nem látott mértékben tudja segíteni azokat, akik mernek szeretni és akik mernek gyereket vállalni, mert erre megteremtettük a pénzügyi alapot. A gazdaság erősödése és a munkahelyteremtés lehetőséget ad arra, hogy ma már senkinek sem kell külföldre mennie ahhoz, hogy boldoguljon – mondta az Országgyűlés elnöke, aki úgy fogalmazott: az elmúlt két évtized megmutatta, hogy rombolni könnyű, és hogy gyorsan tönkre lehet tenni az alkotó munka eredményét.

– A vasárnapi választás értékrendválasztás. Dönthetünk a kereszténységből kinőtt kultúránk és életformánk, szabadságunk és függetlenségünk mellett, a szabadságot pedig az jelenti, ha a saját értékeink szerint és érdekeinket követve élhetünk – mondta Kövér László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában