Helyi közélet

2019.05.02. 07:40

Nem marad rejtve a halálos kór Nyíregyházán

Nyíregyháza - A daganatos betegségek megelőzésében megkerülhetetlenek a szűrések.

Nyíregyháza - A daganatos betegségek megelőzésében megkerülhetetlenek a szűrések.

Az egészségfejlesztésben egyre nagyobb szelet jut az egészségfejlesztési irodáknak. Az egy éve létrejött – járási szinten működő – szervezetek erőssége, hogy munkatársaik a legkisebb településeken is közvetlenül el tudják érni a lakosságot. Szakmai programjaikat a helyi igényekhez igazítva állítják össze, amelyekben elsősorban a prevencióra helyezik a hangsúlyt. Sokat tehetnek a lakosság körében azért, hogy minél többen vegyenek részt a rendszeres szűréseken, ami azért fontos, mert a súlyos betegségek megelőzésének ez az egyik legbiztosabb módja.

Közvetlen kapcsolat

A szervi elváltozásokból, daganatokból felépülés esélye sokkal nagyobb, ha korai stádiumban ismerik fel a betegséget, ezért fontosnak tartja a szervezet, hogy egyeztesse partnereivel azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szűréseken a részvétel – tudtuk meg a keddi, egészségügy szakembereknek szervezett találkozón a Jósa András Oktatókórházban.

– Igaz a mondás, hogy amíg nem beteg az ember, addig a fejében meg sem fordul, hogy elveszítheti egészségét. Amíg az életmódunkra egészen fiatalon is oda kell figyelni, addig a kor előrehaladtával az egészséges életvitel mellett fegyelmezetten el kell járni a szűrésekre is. Az egészségfejlesztési irodák elsősorban a mozgósításban tudnak tevékeny részt vállalni – mondta el Moravcsik-Kornyicki Ágota, a Nyíregyházi Járási Egészségfejlesztési Iroda vezetője. – Az életmódváltó klubfoglalkozásainkon tájékoztatást adunk a szervezett szűrésekről, a behívás menetéről, és elmondjuk azt is, hogy ezek a vizsgálatok fájdalommentesek. Ugyanis, sajnos, vannak téves információk, amelyek távol tarják az embereket az életmentő szűrésektől.

Mozgósítás, tájékoztatás

A hiteles tájékoztatásra, a mozgósításra szükség van: 2018-ban a 45–65 év közötti szabolcsi nők csupán 42,2 százaléka ment el mammográfiás vizsgálatra. Ez az arány meglehetősen alacsony, még akkor is, ha vannak, akik a magán­egészségügyben mennek el nőgyógyászati szűrésekre. A méhnyakszűrésnél a mutatók javultak, amióta a védőnői hálózat is belépett a programba, egyébként a védőnők viszik el a pálmát a nőket érintő daganatos betegségek prevenciójában – mondta Papp Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nép­egészségügyi Főosztályának szűrési koordinátora. Előadásában hangsúlyt kapott, hogy a 25–65 év közötti nők méhnyakszűrésre 3 évente, emlőszűrésre 2 évente járjanak el.

A legújabb – a nemzeti nép­egészségügyi programba is bekerült – vastag- és vékonybélszűrés az 50–70 év közöttieket érinti, az idén a behívókat is megkapják az érintettek, a háziorvosok segítenek eligazodni a többlépcsős szűrési folyamatban.

– A rák akkor lesz halálos, ha hallgatnak róla – mondta a Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöke. Kovács Istvánné szerint a rák még mindig tabutéma. Nem beszélnek róla eleget a családban, az iskolákban, emiatt nincs megbízható információjuk az embereknek a betegségről, a megelőzésről. Márpedig, akinél időben felismerik a betegséget, meg lehet menteni az életét, Kovács Istvánné az egyik példája ennek. Meggyógyult, s azóta egyesületével a belvárosi „kék séták” szervezője. Online fórumokon is megtalálják, hogyan hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára – mondta a civil szervezet vezetője.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában