Nepomuki Szent János

2019.06.07. 07:19

Követendő útmutatás az adott szó megtartása

Nepomuki Szent János a vízimolnárok, a molnárok, a hajósok, a halászok és a papok védőszentje is.

Minden év májusában megemlékeznek Nepomuki Szent Jánosról, a gyónási titok vértanújáról, áldozópapról. A nyírjákói római katolikus templom oltárképén a szent int bennünket a nyelv bölcsességére, tisztaságára.

A napokban megrendezett templombúcsún Lengyel József atya, Levelek plébánosa volt a vendégpap és igehirdető. Bemutatkozott még az egri papnevelő szeminárium másodéves papnövendéke, Csapó Márton, aki megosztotta gondolatait a hívekkel arról, hogyan szólította meg őt Isten, hogyan lépett erre a szép, ugyanakkor nagyon nehéz és elkötelezett papi útra.

Kapcsolat a királyi családdal

– A XIV. században élt Nepomuki Szent János életpéldája számunkra is követendő útmutatás: az adott szó megtartása, a száj hamisságának távol tartása a keresztény ember erénye és jellemének meghatározója.

Volt körmenet is | Fotó: a szerző

A prágai érsek általános helynökeként kapcsolatba került a királyi családdal IV. Vencel és felesége gyóntatópapjaként. Megtagadta a királytól, amikor az kérte, árulja el felesége gyónását. Ezért a király megkínoztatta őt, fejét a lábához kötve a Moldva folyóba dobatta – mesélte a szent életét József atya.

A szent őrzi saját titkát is. A gyónási titok védőszentje mellett még a vízimolnárok, molnárok, hajósok, halászok, a papság védőszentjeként is nyilvántartják, de árvizek idején is őt hívják segítségül.

Nyírjákón az ünnepi szentmise zászlós–lobogós körmenettel folytatódott: Lengyel József atya az oltáriszentséget kezében tartva, a hívekkel énekelve vonult végig, majd visszatérve a templomba himnuszok hangzottak el. Végül agapéra hívták a vendégeket.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában