lejtmenet, csörlő, szeddalá

2020.01.28. 19:41

Menetpróbán az önkéntesek új autója (videó)

A megyében három mentőegyesület kapott egy-egy speciális járművet, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentők hétvégén ismerkedtek az új autóval.

Fotó: Máté János

Negyvenöt dupla fülkés terepjárót, két magasból mentőt és öt gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehettek át önkéntes tűzoltóságok és mentőcsapatok, hivatásos tűzoltóságok nemrégiben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon (BM-OKF).

A járművek egy részét uniós, egy részét hazai forrásból finanszírozták. Az új Volkswagen Amarok típusú járművükkel az elmúlt hétvégén ismerkedtek meg a KMSME tagjai és önkéntesei.

Az egész napos gyakorlatra a katasztrófavédelem és a mentőegyesület kőlaposi kiképző pályáján kerítettek sort, a szakemberek megismerkedtek az új jármű legfontosabb jellemzőivel, különleges eszközeivel és természetesen terepen is kipróbálták a négykerék-meghajtású terepjárót.

A több mint 14 millió forint értékű autót Vincellér Tibor, az egyesület vezetője és Madarász Lajos csapattag mutatta be a mentőcsapatnak. Az alapvető tudnivalók ismertetése után a járműre szerelt nagy teljesítményű csörlőt próbálták ki, mindenki igyekezett elsajátítani a kezelés fogásait, hogy éles helyzetben ne okozzon gondot a szerkezet működtetése.

A nap további részében a terepé volt a főszerep, felváltva próbálták ki a csapat tagjai a gépet az erre a célra kijelölt és előkészített pályán.

A nap végén, összegezve a tapasztalatokat, megállapították, hogy az igen hasznos új terepjáró az igazán extrém körülményeket leszámítva a legtöbb helyen megállja a helyét, elmegy minden olyan terepen, ahol általában át kell haladnia a mentőcsapatnak.

Vincellér Tibor elmondta, jól be tudja majd illeszteni járműparkjába az egyesület az új gépet, és remélik, ezzel is hatékonyabbá, gyorsabbá válik a feladatellátás.

MJ/SZON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában