Nyíregyháza

2020.04.22. 10:58

Költözik a Kállay Gyűjtemény

A 16 ezer kötetes könyvtárat 364 dobozban szállították a Kállay-kúriába.

Helyükre kerülnek a ritka kötetek

Fotó: Dodó Ferenc

A Bessenyei téren sétálva – igaz, most kellő távolságot kell tartanunk –, azonnal megakad az ember szeme a gyönyörűen felújított Kállay-kúrián, az egykori miniszterelnök otthonán. Az épület nemcsak kívül szép, hanem belül is teljesen megújult, hogy 1200 négyzetméteren méltó helyet adjon az egyedülálló Kállay Gyűjteménynek.

– Eredetileg június 27-ére, a múzeumok éjszakájára terveztük a nyitást, hogy a látogatók is megtekinthessék a Kállay család történetét, életét bemutató tárgyakat, emlékeket immár nem 120, hanem 1200 négyzetméteren – mondta lapunk érdeklődésére Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője.

– S ugyan a múzeum nem látogatható, a munkatársak 364 dobozba csomagolták, majd át is szállították azt a páratlan, 16 ezer kötetes könyv­állományt, ami a Kállay-ház első emeletén kialakított könyvtárban kap helyet, s folyóiratokkal együtt várja az olvasókat. Ahogy a rendjel- és kitüntetésgyűjtemény, viseletek (díszmagyar, diplomataruhák), iratok, oklevelek, fotók, a Szuverén Máltai Lovagrendhez kapcsolódó viseletek, kitüntetések, rangjelző insigniák is egyedülálló részei Magyarország egyik legnagyobb, reprezentatív családi hagyatékának.

Várostörténeti kiállítás

Dohanics Lászlótól meg­tudtuk azt is, hogy dr. Kállay Rudolf halálának 100. ­évfordulója alkalmából emlékkiállítást rendeznek Orvoslás a századfordulón címmel.

A teljes felújítás hamarosan befejeződik a Bessenyei tér 15. szám alatt. A kétszintes árkádsor alsó szintjén rendezik be a Nyíregyháza város története című interaktív kiállítást, amely 250 négyzetméteren mutatja be a fejlődést 1753-tól, az újratelepítéstől 1990-ig különleges digitális technikákkal. Az emeleten konferenciatermet és multifunkciós teret alakítanak ki, ahol többek között múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak majd.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában