régi idők hírei

2020.04.17. 14:00

Megidézi a régi idők hangulatát

Felbermann Endre követői betekintést nyerhetnek a több mint hetven évvel ezelőtti eseményekbe.

Fotó: Illusztráció/Csáki Alexandra

A veszélyhelyzet miatt sokan vonultak önkéntes karanténba, az otthon töltött idő pedig számos konstruktív tevékenységnek is teret adhat. Felbermann Endre például rendhagyó sorozatot indított a közösségi oldalán: régi újságok lapszámaiból szemezgetve oszt meg cikkeket a követőivel, akik így megismerhetik a megyeszékhely és az ország több mint hetven évvel ezelőtti történéseit.

Felbermann Endre lapunknak elárulta, évek óta szeretné elkészíteni Nyíregyháza háború utáni kronológiáját, s e munka az önkéntes karanténban új lendületet kapott.

Hosszú évek munkája

– A kronológia elkészítése nagyon sok időt vesz igénybe, hiszen minden egyes lapot át kell nézni, van-e bennük valamilyen érdekes nyíregyházi történés. Lehet, hogy évtizedeket is igénybe venne a feladat, hiszen 1945-nél kezdtem, s mintegy kétévnyi munka után jutottam el 1953 májusáig.

Megkönnyíti a dolgomat, hogy néhány hónapja elérhetővé vált az interneten a Kelet-Magyarország digitális változata – avatott be a hatalmas vállalkozás rejtelmeibe Felbermann Endre.

De honnan jött az ötlet, hogy az értékes kutatómunka a tudomány mellett mások szórakozását is szolgálja?

– Néhány hete merült fel bennem, hogyha már úgyis ezzel foglalkozom, akkor csinálok a Facebookon egy felületet, így másoknak is lehet belőle egy kis öröme. Aki otthon maradt, másfelé fordíthatja a figyelmét, s talán így nem csupán a veszélyhelyzet jár az emberek fejében – árulta el Felbermann Endre, aki a cikkek kiválasztásáról is ­mesélt.

– Amikor az időm engedi, felteszek két olyan cikket, melyet érdekesnek találok, s mindezt kiegészítem egy korabeli reklámgrafikával, amiből kiderül, milyen reklámok készültek annak idején. A cikkeket lefotózom, aztán nagyítok és élesítek a képen, hogy a követőim könnyebben olvashassák – mondta.

Régi emlékeket idéz fel

A kezdeményezés hamar népszerűvé vált, s immár egyre többen kíváncsiak a régi nyíregyházi eseményekre, s a régi újságcikkek számos olvasót nosztalgiával töltenek el.

– Eleinte csak a saját kronológiámra összpontosítottam, de néhány hónapja olyan cikkeket is elkezdtem keresni, amelyek az ország akkori politikai légkörének hangulatát idézik meg.

A személyi kultusz világa megdöbbentő, rácsodálkozom arra, milyen iszonyatos hangulata volt annak az időszaknak – mondta lapunknak Felbermann Endre, akitől azt is megtudtuk, az újságcikkeket mások örömére teszi közzé, de rövid időn belül olyan népszerű lett az oldala, hogy egyéb megkeresést is kapott.

– Megkerestek a megyei könyvtárból, hogy ők is szeretnék megosztani a válo­gatott újságcikkeket a saját oldalukon. Természetesen igent mondtam, örülök, hogy ilyen sok embernek szerez örömet, amit csinálok. Ren­getegen követik és lájkolják az oldalt, sokakban személyes emlékeket is felidéznek ezek a cikkek, számos ­reakciót kaptam már, melyekben megosztják velem érzéseiket – ismertette az olvasói ­visszajelzéseket Felbermann Endre.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában