Tanuló vezető

2020.05.21. 17:00

Kiengedték a kéziféket

Újraéled a gépjárműoktatás piaca, ám csúszásra alighanem számítani kell.

Forrás: MW

Áprilisra még kilátástalannak tűnt a helyzetük, de végre mindenfelé megcsillant számukra a remény. Újraindulhat az élet az autósiskolák háza táján, az országban mindenfelé kiengedhetik a kéziféket a gépjárművezető-oktatók.

Kezdődhetnek az elméleti vizsgák is, bár maradtak még ajánlások a megfelelő védekezés érdekében. Hetek óta vártak reménykedve az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépésére, hiszen komoly anyagi kiesést hozott az oktatásból élők számára az elmúlt másfél hónap.

Még képlékeny a helyzet

Nyíregyházán is nagyon örültek az érintettek, és bár a nevükkel nem kívántak a nyilvánosság elé lépni, két autósiskola vezetője is szívesen beszámolt az elmúlt időszak nehézségeiről és az újraindulásról. A szavaikból persze kiviláglott, hogy bár a számítógépeikre folyamatosan érkeznek a tájékoztató e-mailek, kicsit még bizonytalan a helyzet, nem mindenben látnak tisztán.

– Eddig mi magunk is távoktatással próbálkoztunk, de júniusban már ugyanolyan tantermi oktatást nyújthatunk, mint korábban.

A személyes ügyfélfogadásunk is szünetel, júniusban ezt is újraindítjuk.

Akkorra az ügyfelek és a kollégák biztonságát, egészségét is százszázalékosan garantálni tudjuk – mondta el az egyik népszerű iskola vezetője.

– A fiatalabb kollégáink a napokban már elindították az autóikat, illetve elméletből is oktatnak, az idősebbek elővigyázatosságból csak június 1-jétől ülnek a volán mögé, remélve, hogy nem kell számolnunk a járvány újabb hullámára.

Az új előírásokról megjöttek a hivatalos értesítések, tízfős csoportokban és megfelelő óvintézkedések mellett – kötelező maszk és kesztyű, gondos fertőtlenítés – május 18-tól elkezdhettük az elméleti tantermi vizsgáztatást, másnaptól pedig a gyakorlatiakat.

Ám egyelőre a hónap végéig maradunk a távoktatás mellett, biztos, ami biztos. Úgy vélem, az elkövetkező 2-3 hét még képlékeny marad, hiszen a közoktatásban is május végéig tervezik a távoktatást – hallhattuk.

Maradt a járulékfizetés

Mindkét cégvezető elpanaszolta, hogy bár a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke kezdeményezte a kormánynál a gazdasági mentőcsomag taxisokat segítő kedvezményeinek a kiterjesztését a gépjárműoktatókra is, de sajnos mindez máig nem történt meg. Az oktatók közösségének folyamatosan fizetnie kellett a járulékokat, miközben dolgozni nem tudtak, és bérjövedelemhez se jutottak.

– Az anyagi kiesésünk jelentős, március végére az elméleti képzések iránti érdeklődés is megcsappant – egészítette ki a kollégája által elmondottakat egy másik autósiskola ügyvezetője. – A régi tanulóink is csak akkor kezdtek telefonálgatni ismét, amikor kiderült, hogy feloldják az eddigi korlátozó intézkedéseket.

Az újságok az enyhítéseket úgy tálalták, hogy május elejével már minden a régiek szerint halad, holott nem könnyű egy teljesen leállított folyamatot újraindítani. Valójában tehát a szervezőmunka indult be.

Mint kiderült, többen is akadtak, akik – márciusban vagy áprilisban – kicsúsztak az éves érvényességi határ­időből. Az a hír járta, hogy a vírushelyzet miatt egy év helyett két évig érvényes marad a megszerzett KRESZ-vizsgájuk, és sikeres forgalmi vizsgát is két éven belül kell tenni, egyelőre ebben se történt előrelépés, se konkrét törvényjavaslat, se hivatalos elbírálás.

– Olyan tanulóink is vannak, akik januárban vagy februárban már egy bizonyos óraszámot levezettek. Mivel bevett szokás, hogy a gyakorlati órák zömét közvetlenül a gyakorlati vizsga előtt szerzi meg a tanuló, hogy tréningben legyen, másfél-két hónapos kiesés után a rutinosabbaknak is érdemes felfrissíteni a megszerzett tudást, bármennyire kellemetlen – erősítették meg.

Mindez minimálisan négy találkozást, nyolcórányi vezetést jelent, ami a jelenlegi árak mellett 40-50 ezer forintnyi pluszköltséget vonhat maga után.

Csúszás várható

Összességében leszögezhetjük, többhetes csúszással és torlódással a jogosítvány megszerzéséért indulóknak mindenképpen számolniuk kell.

A rendelkezések szerint egyelőre tíz tanuló fogadható az egyébként 20 főt is befogadni képes tantermekben, és amíg korábban 5 csoportot, azaz 100 embert is vizsgára hívtak egy napon, most a napi hat vizsgaidőpont ellenére is csak 60-an vizsgázhatnak. Aki pedig sikertelen vizsgát tesz, sajnos még tovább növeli a várakozók létszámát.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában