Taxisok

2020.05.11. 11:30

Se utas, se kiszámítható piac

Vidéken sem volt túl ró­zsás a taxisok helyzete az elmúlt időszakban.

Volosinyóczki Tamás kitartóan utasra vár

Fotó: Pusztai Sándor

Ki tudja, mikor fogjuk megtudni, hányféle gazdasági ágazat sérült a koronavírus-járvány miatt, ámbár máris többfelé megkongatták a vészharangot. Legutóbb a taxis piac „emelt fehér zászlót”, jelezve, hogy olyan sebeket kapott, amelyet akár évekig is gyógyítgathatnak a benne részt vevők. Úgy tűnik, a fővárosi drosztokon a legnagyobb a pánikhangulat, ahol szakértők szerint 80-90 százalékkal esett vissza a fuvarszám. Ám országos viszonylatban is több ezren szálltak ki az autóikból, még ha csak időlegesen is. Ezért is néztünk utána, hogyan néz ki mindez vidéken.

Kevesebb siker és bevétel

Ferku Zsoltnak, a Főtaxi nyíregyházi tulajdonosának hangjában ugyan nem volt érezhető a a kétségbeesés, de ő sem palástolta, kevésbé sem érzik jobban magukat, mint a kereskedők: ott egyelőre vásárló nincs, a taxisoknál pedig utas.

– Várható volt, hogy a fővárosban realizálódik nagyobb mértékben a válság. A határok zárva, a repülőgépek elvétve közlekednek, sem turista, sem cégvezető nem jön. Az a 800 autós, akik eddig a reptéri szállításoknak köszönhetően jobban kerestek, most beszorultak a belvárosba, ott pedig tovább és vékonyabbra szeletelődött az amúgy is összement torta. Ugyanakkor nálunk, ahol az autósok az utcáról élnek, és a jövőben is onnan fognak, csöppet sem rózsásabb a helyzet. Mi is azonnal megéreztük a recessziót, amint a korlátozó intézkedések életbe léptek. Az idősebb kollégáink közül többen is úgy gondolták, hogy inkább az egészségüket védik, és leteszik a munkát egy időre. A fiatalok pedig jóval kevesebb sikerrel és bevétellel, a korábbi töredékéért rótták az utakat – tudtuk meg.

Van mozgás, de nem taxival

– Bizonyos értelemben viszont nálunk még rosszabb is a helyzet, mint a fővárosban, hiszen kisebb lélekszám mellett a fuvarrendelés is kevesebb. Ugyan van mozgás a városokban, de a többség saját járművel vagy buszokkal közlekedik, amiben – ingyenes parkolással és menetrendváltozásokkal – segítik az embereket – folytatta Ferku Zsolt, valamennyi vidéki taxis nevében fogalmazva meg a véleményét.

– Ami most történik, az mindenkit érint. Több kollégáról is tudok, aki kijelentette, hogy ilyen körülmények között nem csinálja tovább, és megszüntette a vállalkozást vagy kérte a szüneteltetését. Volt, aki megijedt, és azzal hívott fel, hogy amíg el nem múlik a veszély, nem dolgozik. Aki pedig mindenképpen pénzt akart keresni, most talán még többet is dolgozott, mint előtte. Leginkább azok utaznak, akiknek elengedhetetlenül fontos, hogy eljussanak A-ból B-be. A fuvarok általában helyben történnek, de természetesen tudok olyan kollégáról, aki távolabbra, például Debrecenbe szállított utast – magyarázta Ferku Zsolt.

Mint megtudtuk, a taxisokra külön biztonsági intézkedés nem vonatkozik, nem kötelező például, hogy maszkban vezessenek. Ezzel együtt ma is megtesznek mindent a maguk és az utasaik egészségéért: az autóikat alkohollal vírustalanítják, folyamatos az ózongenerátoros fertőtlenítés.

– Próbáltunk mindenkit hátraültetni, és csak akkor szállítottunk kettőnél több utast, ha nagyon muszáj volt. Persze zömében az utasok is kulturáltan kezelik a helyzetet, kérés nélkül fölveszik a maszkot.

Jobb az éhenhalásnál

Azért zárásképpen a Főtaxi tulajdonosa is leszögezte, hogy mivel senki nem lát a jövőbe, azt sem tudni, meddig marad kiszámíthatatlan a piac.

– Amit eddig kerestünk, abból ugyan nyári nyaralásra egyébként se futná, de ha legalább nullszaldóval zárni tudunk, már az is jobb az éhenhalásnál. Szerencsére segítségünkre volt az üzemanyagár-csökkenés, és hogy a kormány a katásokat felmentette a járulékfizetés alól. Összességében járhattunk volna rosszabbul és jobban is. Reméljük, hamarosan beindul a gazdaság, a boltok is kinyitnak, és nagyobb lesz a mobilitás – mondta el Ferku Zsolt.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában